25-årige Josephine er besøgsven: – Det er også en udvikling for mig

Foto: Unsplash

Ensomhed er et stigende problem i befolkningen. Derfor har regeringen udarbejdet en ny strategi, der skal afhjælpe den negative udvikling. Josephine Hansen er besøgsven for en ensom, ældre kvinde. »Jeg føler aldersforskellen som en positiv ting«, siger den 25-årige.

Af Maiken Kildegaard

25-årige Josephine Hansen er besøgsven for en 65-årig kvinde, der kæmper med ensomhed. Hun oplever aldersforskellen som et positivt bidrag til relationen.

»Der er nogle erfaringer der, som egentlig er meget fede at høre om og lære af og blive klogere på. Det er endt med at være en udvikling for mig også, siger hun.«

Ensomhed er et stigende problem i befolkningen

Ifølge tal fra Social- og Ældreministeriet føler op mod 380.000 danskere fra 16 år og opefter sig svært ensomme.

Et bredt flertal i regeringen har derfor indgået en aftale om at fordele 860,5 millioner kroner fra reserven på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet, der har erstattet den tidligere satspulje. Det fremgår af en pressemeddelelse fra den 19. november.

Som et led i aftalen afsættes der penge til en strategi, der skal bekæmpe stigende ensomhed i befolkningen.

»Som led i udarbejdelsen af strategien skal partnerskabet bl.a. samle og understøtte nøgleaktører og igangsætte en national samtale om ensomhed gennem folkelige aktiviteter«, lyder det i aftalen.

Vi kan snakke om ting, jeg ikke snakker med mine andre venner om

Josephine Hansen, 25 år, besøgsven

For Josephine Hansen er det rart, at både hende og den 65-årige veninde er dedikerede til relationen på en anden måde end ved tilfældigt opståede venskaber. De er begge gået ind i projektet med en indstilling til at lære hinanden ordentligt at kende og med et ønske om at lære af hinanden.

»Det er ikke altid, at det er sådan med ens almindelige venner. Der er man jo bare venner, fordi det er man blevet, men i det her skal man også skabe et venskab. Det synes jeg, man får virkelig meget ud af, for det er nogle andre ting man snakker om end med ens egne venner«, siger den 25-årige.

Josephine Hansen. Foto: Privat

De gode samtaler finder ikke kun sted ved spisebordet, men også på gåture og på vej i biografen. Og selvfølgelig over en masse kopper kaffe, for selvom der er 40 års aldersforskel, har de også ting til fælles.

»Vi har nogle fælles ting, vi interesserer os for og er enige i, men så kommer vi også begge med forskellige input og måder at se ting på. Det er også det, der er interessant ved relationen til en, der har en anden alder end en selv, og som har levet i en anden tid.«

Røde Kors håber på bredere fokus

Røde Kors har i en årrække opfordret ensomme ældre og nysgerrige unge til at søge hinanden gennem deres besøgstjeneste.

»Ordningen er til for at bekæmpe den ensomhed, mange af de ældre oplever, og for at skabe nogle særlige relationer«, siger Elin Rasmussen, aktivitetsleder i Røde Kors Odense.

Tjenesten er især populær blandt de ældre. På landsplan er der ifølge Røde Kors knap 6.000 besøgsvenner og 8.000 modtagere.

»Vi har ca. 110 match i Odense, men der er flere, der gerne vil have besøg, end der er besøgende«, siger Elin Rasmussen.

Hun håber, at et bredere fokus på ensomhed kan åbne folks øjne for eksisterende initiativer som dette.