Trend eller tabu? Sexlegetøj til mænd

TREND ELLER TABU?
I hver udgave af USAGT tager vi et emne op, som før har været et tabu, men måske er på vej til at blive en trend. Vi snakker med to forskellige personer, med to forskellige oplevelser, som har erfaringer med emnet. I denne udgave kan du møde Steffen Dorow og Matias Riber Rosendahl, der åbner op for samtalen om sexlegetøj til mænd.

Steffen Dorow (tv.) og Matias Riber Rosendahl (th.)
Foto: Dagmar Mailund Rebsdorf / Isa Naja Buhl

Af Dagmar Mailund Rebsdorf og Isa Naja Buhl

Steffen Dorow er 28 år og bor i København. Han er event- og kommunikationsmanager hos Ramen To Bíiru. Steffen benytter sig af sexlegetøj, og føler ingen skam forbundet med det.

STEFFEN

Er sex for dig en privatsag eller noget, du gerne deler erfaringer om med andre?
For mig er det ikke som sådan noget pinligt. Altså det er ikke noget, jeg bare råber om ud til alle, men jeg har det helt fint med at tale om sex og sexlegetøj med andre, hvis det forekommer naturligt i en samtale. Det har altid været noget, vi kunne tale om i min familie. Det var aldrig noget, vi var flove over at tale om. For eksempel har det aldrig været pinligt at se en sexscene i en film sammen med mine forældre. Det var ligesom bare naturligt. Det er nok derfor, at jeg aldrig har været supergenert over det. Hvis man kommer fra en familie, hvor det har været et mere tabuiseret emne, har man nok også tendens til at have det lidt stramt med at tale om det senere i livet.

Hvornår købte du dit første stykke sexlegetøj?
Jeg har aldrig rigtig selv været ude at investere i sexlegetøj. Det har faktisk altid været mine kærester, der havde noget. Jeg har selvfølgelig flere gange været med en kæreste ude at købe det, men har aldrig gjort det alene.  Der er jo ikke ret meget til mænd. De seneste år er det blevet markedsført meget stilet til kvinder, men der er ligesom ikke rigtig noget æstetisk lækkert til mænd endnu. På den front har kvinder nok især overhalet mænd, selvom der ellers er meget stigma omkring kvinder og deres sexliv. Men lige på dét punkt, er det nok i virkeligheden mænd, der er mest prude. På en måde er det lidt fedt, at det lige på det her punkt, er omvendt. Kvinder køber heller ikke så meget lifelike ting. Det er ligesom ikke på den måde det visuelle, hvor det skal ligne så meget som muligt noget fra virkeligheden. Jeg ved ikke, hvordan man kan gøre det mere spiseligt for mænd på samme måde.

Føler du der er skam forbundet med at bruge sexlegetøj?
Jeg føler ikke nogen skam ved at bruge sexlegetøj. Men det virker generelt som om, at man er lidt mere taberagtig som mand, hvis man køber sexlegetøj til solobrug. Det er bare som om en pocket pussy bare ikke er særlig fed at have liggende. Men de er sikkert pissedejlige.

Snakker du med dine venner om sexlegetøj? 
I min vennegruppe er vi ret åbne, så det er ikke noget problem at snakke om. Jeg tror, det har meget med vores nysgerrighed at gøre. Man kan ligesom dele tanker, ideer og processer med hinanden. Der er ikke nogen, der vil sige, at det er derfor, at de taler om det, men det er nok bagtanken bag, hehe.

Ville du anbefale andre personer til at benytte sig af sexlegetøj?
Jeg har slet ikke noget imod at anbefale det til andre. Jeg tror,  mange mænd kommer til at føle sig lidt overflødige, når der kommer sexlegetøj med i sengen – som om de bliver skiftet ud. Det har nok noget med image at gøre, og så kan nogle måske komme til at føle sig lidt sårbare. Men det er jo ikke sådan det er. Det handler bare om, at man skal have et andet syn på sex, hvor man måske er mere villig til at spice det lidt op. Jeg tror faktisk, at der er mange tabuer omkring mandekroppen. For det er lidt som om, at der kun er EN erogen zone for mænd. “Det handler kun om penis, sårn er det bare!”, og hvis man taler om, at stikke noget op i røven, “så er man jo bøsse”. Der er man jo meget mere bevidst om, at kvindekroppen er kompleks. Men det er mandekroppen jo også. Men jeg tror, vi er på vej et sted hen, hvor det bliver mere almindeligt at bruge sexlegetøj og tale om sex i det hele taget. Der sker meget lige nu. De fleste er begyndt at blive mere åbne. 

MATIAS

Er sex for dig en privatsag eller noget, du gerne deler erfaringer om med andre?
Det er for så vidt en privatsag, men i min nære vennekreds er vi relativt udtalte omkring sex og erfaringer. Vi snakker nok om det for at normalisere det. Altså, jeg føler i hvert fald, med sådan noget her – ligesom med psykisk helbred – at det er vigtigt at dele de værste tanker og idéer, man kan have omkring det, for at blive mere tryg i sig selv, og for, på en eller anden måde, at retfærdiggøre det over for sig selv.

Hvornår købte du dit første stykke sexlegetøj?
Det var omkring foråret 2021, hvor jeg simpelthen tog i Beate Uhse (red. en sexbutik) i Tyskland – det hed den i hvert fald i gamle dage, nu hedder den vist Orion. Jeg kørte hjem i bil fra Holland, hvor jeg havde været og besøge min kæreste, som bor der. Jeg sad og fik det mega dårligt i syv stive timer i bilen, inden jeg nåede grænsen, fordi jeg havde gejlet mig selv op til, at nu skulle jeg altså købe et stykke sexlegetøj. Jeg kommer ind i butikken og går direkte over til en væg fyldt med fleshlights i alle mulige former. Jeg står og kigger på den her væg, og så går det hurtigt – som et glimt, fordi jeg føler det er skamfuldt. Jeg får læst på bagsiden af nogen af dem, men tænker: “Jeg skal bare have den her og lynhurtigt ud af butikken igen!” Jeg finder en, der er rimelig basic og billig. Der købte jeg min første og eneste fleshlight. Men jeg har også efterfølgende været på Istedgade og lede efter en til, bare for at få lidt afveksling. Der var jeg i to forskellige shops, men det var simpelthen for dyrt, og der var ikke noget nyt ved produkterne. Så der kom jeg hjem, en lille smule skamfuld, med en enkelt tube glidecreme.

Var det nemt at købe, eller skulle du tage tilløb til det?
Jeg har længe haft lidt en fetish omkring sådan noget dér. Der er et eller andet, ved tanken om at putte dilleren ind i noget andet end sin hånd, som nogle gange kan sætte en ild i libidoen. Så jeg havde gået med tanken i et stykke tid, om at det kunne være fedt med noget andet end sin højre hånd, men jeg tænkte samtidig: Hvad gør man lige her? Hvad kan man købe? Så skete der det, at jeg var i Amsterdam med min kæreste, hvor vi var inde i en sex shop, som de jo har mange af der. Der fik jeg åbnet op for, at jeg havde overvejet at ville købe en fleshlight, og hun sagde: ”Det skal du da bare gøre!” Det hjalp virkelig meget, at jeg fik grønt lys fra kæresten. Så tænkte jeg: “Okay, jeg kan godt gøre noget for mig selv, som min kæreste ikke bliver ked af.”

Føler du der er skam forbundet med at bruge sexlegetøj?
Jeg føler i hvert fald, det er mere udtalt for kvinder, at bruge sexlegetøj, end det er for mænd. Jeg har ikke nogen kammerater, der har sagt, at de selv har noget. Så vidt jeg ved, er der i hvert fald ikke nogen af mine mandlige venner, der har det. Det er måske ikke så meget en skam, mere end, at det er skræmmende at skulle være en firstmover på det punkt. Jeg har været meget bange for, om det ville være personlighedsændrende, at nu er jeg “ham med sexlegetøjet”. Jeg har været bange for, om det ville ændre noget ved relationen til min kæreste, og har været bekymret for, hvordan det overhovedet vil føles at bruge sexlegetøj. Hvad hvis det er bedre end sex? For mig har det klart fyldt mest i starten, da jeg købte den. På den måde har det været skamfuldt, for jeg har virkelig tænkt meget over, at den skulle gemmes på den helt rigtige måde. Jeg satte også nogle dogmer for mig selv i starten som fx, at jeg kun måtte bruge min fleshlight, når der ikke var nogen hjemme, og at der skulle gå meget lang tid i mellem, at jeg brugte den.

Snakker du med dine venner om sexlegetøj?
Jeg kan snakke om det med mine veninder i et væk. Med kammeraterne… Der skal der alligevel noget mod til. Jeg skulle drikke mig rigtig fuld, inden jeg sagde, at jeg havde købt sexlegetøj til mine nære venner – og så var der også prikket hul på bylden. Så kunne jeg ikke lade være med at være sådan: “Nu skal I også se fleshlighten og røre ved den.” For jeg kan egentlig godt lide at være totalt åben om ting, som folk ikke rigtig gider at snakke om – ting, der måske ikke er socialt accepteret. Simpelthen være den laveste fællesnævner i samtalen, så folk har mulighed for at åbne op. Jeg føler ikke, at vi har snakket om det i min vennegruppe, før jeg fortalte, at jeg havde sexlegetøj. Jeg sagde det nok til dem, fordi jeg selv havde brug for at blive normaliseret, nok fordi jeg var så skamfuld over det, at jeg havde behov for at blive bekræftet i, at jeg ikke var unormal. Efter jeg så fortalte det, har jeg virkelig lært meget om mine veninder og deres sexlegetøj.

Ville du anbefale andre personer til at benytte sig af sexlegetøj?
Ja, helt sikkert. Jeg har i hvert fået en anden forståelse for det, og er blevet mere åben omkring det. Jeg tror at skammen særligt har været, at jeg skulle prøve noget nyt, som ikke passer i kassen af at være en heteroseksuel, ciskønnet mand. Jeg har været drevet meget af lyst og nysgerrighed, og jeg vil gerne “reklamere” for, at mine andre drengevenner også skulle tage og prøve det. For det er ikke noget der går udover ens sexliv, og efter jeg har købt min fleshlight, har jeg fået mere lyst til at udforske, hvordan man kan have det sjovt med sig selv. Det er fedt at prøve at lege lidt med det. Det er sgu et langt liv, hvis man kun har sin højre hånd som sin følgesvend, udover sin eller sine sexpartnere.