“Check it! My crew’s behind me?”

De nordjyske mestre i junior hiphop håber på endnu mere opbakning fra Aalborgenserne op til weekendens første rangliste.

Skrevet af Nicolai Kruse, 27/1 – 2023

Foto af: Nicolai Kruse

“5- 6- 7- 8!” råber instruktør, Asbjørn Kjølby Ørtoft, da døren til salen smækker i, og sangen blæser ud af højtalerne, her hvor alt magien finder sted. Langsomt spredes duften af passion, sveden begynder at løbe ned af panderne, og pulsen på de 9 dansere galoperer afsted, da de omgående svinger ud i rutinen, de skal vinde dette års konkurrence med. For holdet er der meget på spil, når de indtager scenen til 1. rangliste, der løber af stablen d. 29 januar.

Det er vigtigt at vinde den første rangliste, fordi det giver dem den selvtillid, de har brug for.” Fortæller Asbjørn, der også pointerer, at selvtilliden er en del af nøglen til at tage medaljerne med hjem igen i år.

Da SERPENTS blev dannet i August 2021, havde de frem til slutningen af januar, før de skulle stå på scenen til den første konkurrence, eller rangliste som det også hedder, i Horsens. Det samme gør sig gældende i år.

Nøglen er koreografien. Det er altafgørende i mine øjne” fortæller den erfarne instruktør, der, som en anden løvemor, følger enhver bevægelse på sine unger i salen, hvor luften nu er blevet helt tæt. Det er Asbjørns opgave at lave en koreografi, der rammer inden for alle danseres kunnen.

“Jeg laver koreografien og ser på dem, hvor de hver især er,” smiler Asbjørn og fortsætter kækt “nogle gange møder jeg dem, hvor de er, andre gange lidt længere nede af vejen.” For ham er det vigtigt at udfordre danserne, så de hele tiden udvikler sig. 

Alligevel ærgrer det instruktøren, at der ikke er flere, der kender til SERPENTS, og ser deres talent i den by, hvor de selv er fra. Det kunne nemlig være noget ild til skoene, når de skal på scenen.

Det booster et holds moral og selvtillid,” forklarer han, og ser over på sine dansere, der lige har fået en pause. “Det ville være genialt, hvis vi kunne mærke endnu mere opbakning.”.

På diverse nordjyske mediers hjemmesider skal man tilbage til 2016, før man finder artikler, der priser de dygtige dansere, der bor i Nordjylland.

Og Asbjørn er ikke alene om at håbe, der kommer mere opmærksomhed på konkurrence hiphoppen. Også 14-årige Kayla og 13-årige Albert, der danser på holdet giver udtryk for, hvor meget det ville betyde for dem.

“Jeg ville være endnu mere motiveret til at gå på scenen” smiler Kayla, mens Albert nikker. “Det giver lidt en motivation til at gøre alt, hvad man kan. Og så kan man jo lægge sig ned og “dø” bagefter.” griner han.

Foto af: Nicolai Kruse

Susanne Lübech, der er tidligere medejer af Aalborgs største danseskole, House of Dance, fortæller også om den udfordring, det er at få den dækning, som hun mener, danserne fortjener.  “I Danmark hører vi generelt ikke meget til dans, og det er underligt,” fortæller hun og understreger, at vi har nogle af verdens dygtigste dansere og endda flere verdensmestre. “Det er en nichesport for mange mennesker, så der er måske heller ikke, der har et forhold til dansen, og det gør det svært.

Den 52-årige Toniah Pedersen, der blandt mere er professionel danser og koreograf, har taget en stor del af kampen for at få bragt dansen ud herhjemme, siden hendes egen professionelle karrierer tog fart. “Det har været en evig kamp for os, der var med fra starten, at få vores kunstart accepteret,” fortæller hun og forklarer, at det er mediernes pligt at oplyse folket om, hvad der foregår derude, hvor det stammer fra og ikke mindst, hvilken indflydelse det har. “Det sekund medierne belyser subkulturer og nicher, vil man som ungt menneske også føle, at man hører mere til.”

I et interview med chefredaktør fra TV2Nord, Ingrid Buch, erkender hun, at det er lang tid siden, de sidst har skrevet noget, og at en del af udfordringen måske kunne være, at konkurrencerne bliver afholdt udenfor Nordjylland, men det er ikke et bevidst fravalg af sporten. I stedet forsikrer hun om, at de “meget gerne vil dele den gode historie om de dygtige dansere” og hun udelukker bestemt ikke, at der kunne komme mere af det i fremtiden.

“Kom – en sidste gang venner!” Asbjørn klapper for at bryde igennem småsnakken. Tilbage i er åndedragene tunge, men holdet er alligevel klar til at give den op en sidste gang, inden undervisningen er slut. Asbjørn bevæger sig over mod anlægget, trykker på knappen og musikken bryder ud fra højtalerne med ordene: “Yep! Good to go!”

Da holdet forlader salen, har de alle et smil på læben – også deres træner. “Ikke dårligt, vel?” siger han veltilfreds, da han slukker lyset og døren langsomt smækker i bag ham.

Du kan se SERPENTS live den 29. januar, hvor det for alvor går løs i Forum Horsens.
Vil du også følge dem, ses de her på Instagram.