Portræt:
Sebastian har
1 ½ kæreste
…og kan godt have flere
Sebastian Adorján Dyhr, 51, er forælder, selvstændig, foreningsmenneske, strikkeentusiast og politisk aktiv. Og så er han polyamorøs og har 1 ½ kæreste. Her kan du læse med om Sebastian Dyhrs syn på dating og forhold som polyamorøs person.
Af Thomas Rosenberg Lehmann
Sebastian Dyhr sidder i et mødelokale på Studenterhuset i Odense. Han er iført en beige striktrøje med striber over brystkassen, en grøn strikket skulder-poncho og en kilt i mørke tern. Fingrene bevæger sig flittigt med strikketøjet, der langsomt former sig som samtalen skrider frem.
Jeg er nysgerrig på, hvordan det med dating og forhold kan se ud for en polyamorøs person. Sebastian Dyhr har indvilget i at give mig et indblik i, hvordan det fungerer for ham.
Som noob inden for polyamori beder jeg Sebastian Dyhr lægge ud med at definere fænomenet. Og det kan han gøre meget enkelt:
”Polyamori er evnen til at indgå i flere samtidige kærlighedsforhold med andre voksne mennesker på et etisk grundlag,” forklarer han.
At det er evnen til at indgå i flere kærlighedsforhold, er vigtigt i denne sammenhæng. Man kan ifølge Sebastian Dyhr sagtens være polyamorøs, selvom man kun er i ét kærlighedsforhold. Ligesom at monogame personer i nogle perioder er singler og i andre er i forhold. Det handler stadig om at finde mennesker, man har følelsesmæssig kemi til.
Samtidig understreger han, at polyamorøse personer ikke er det samme som swingere eller at have et åbent forhold, hvor man ’kun’ har sex med andre personer.
”Nogle er ikke monogame seksuelt og nogle er ikke monogame kærlighedsmæssigt, og det ene er lige godt som det andet. Jeg har ingen vurdering af, om det er godt eller skidt at være swinger, det er bare ikke mig,” uddyber han.
Åben label
Selv har Sebastian Dyhr tidligere været i flere monogame forhold, inklusive et monogamt ægteskab med børn. For en håndfuld år siden indledte han så et forhold til en kvinde, hvor de begge definerede sig som polyamorøse. Siden da har Sebastian Dyhr kun indgået i kærlighedsforhold med andre polyamorøse personer, nogle gange flere på én gang, andre gange bare et enkelt.
Han er da også meget opmærksom på at være tydelig omkring, at han er polyamorøs, over for potentielle romantiske relationer, både i det virkelige liv og på datingsider.
”Jeg vil simpelthen ikke flirte med en monogam, som tror, jeg er monogam, og så bliver vi begge to frygteligt skuffede. Det er spild af tid for alle parter,” understreger Sebastian Dyhr.
Måske derfor kan han heller ikke mindes at have flirtet eller matchet med nogen, der ikke også selv er polyamorøse. Han begår sig også en del i både de online og fysiske polyamorøse fællesskaber. Her bliver han mødt med en forståelse, som han ofte ikke oplever på samme måde hos de monogame.
”De polyamorøse fællesskaber giver selvfølgelig det, at når man er polyamorøs, så har man nogle snakke, som man ikke kan have med de monogame, fordi de ofte ikke fatter det. Og med god grund – de står jo ikke i de samme problematikker, som for eksempel om man kan tage to kærester med til sin mors fødselsdag, eller hvornår ens børn skal have det at vide,” forklarer Sebastian Dyhr.
Han bruger fællesskaberne til at være sammen med ligesindede og kunne drøfte emner, der er relevante for netop deres livssituation. Ligesom man ville bruge alle mulige andre fællesskaber, om det så handler om sport eller seksualitet.
Kommunikation er key
Pt. har Sebastian Dyhr 1 ½ kæreste. Den halve kæreste er en gammel ven, der senere er blevet til noget mere. Den hele kæreste har han mødt gennem polyamori-grupperne på Facebook. De bor ikke sammen, men Sebastian Dyhr understreger, at de ud over det er kærester på samme måde, som alle andre mennesker er kærester.
Jeg spørger ind til, hvor meget han deler med sine kærester om andre kærester og dates. Det simple svar er, at han deler, hvor det er hyggeligt og relevant, som man ville gøre det med en god ven eller veninde. Men han går også op i at respektere partnernes privatliv, og han tror derfor ikke på, at man skal dele alt, eller at nogen har krav på at vide alt.
”Det er ikke, fordi jeg skriver noget, den anden ikke må vide; det er ikke, fordi det er fordækt. Det handler om, at jeg ikke har lov til at udlevere andre menneskers korrespondance,” forklarer Sebastian Dyhr.
Han har til gengæld prøvet i et tidligere forhold at have en fælles chat med en kæreste og hendes mand. De kendte alle hinanden, og derfor gav det mening at have en fælles tråd til det, der involverede dem alle sammen.
Men Sebastian Dyhr understreger, at kommunikation og ærlighed over for sig selv og sine partnere er vigtigt i alle kærlighedsforhold – også når man indgår i flere på én gang. At være polyamorøs og have flere kærlighedsforhold adskiller sig i virkeligheden ikke så meget fra at være i ét monogamt forhold. Og så fylder det polyamorøse måske meget udadtil, fordi det er det, der bryder med normen. Men i det daglige liv er det bare én del af Sebastian Adorján Dyhrs identitet, ligesom at han er forælder, selvstændig, foreningsmenneske, strikkeentusiast, politisk aktiv…