Nyhedsmedie boykotter VM – men er det en gratis omgang?

Newsbreak.dk blev det første danske medie, der valgte at boykotte dækningen af VM i Qatar. Vi har spurgt chefredaktør Claus Jessen, hvorfor et boykot er vigtigt for et lille netmedie uden sportsjournalister.

På redaktionen i Grindsted bliver der i øjeblikket ikke diskuteret historier, der handler om VM i Qatar. På billedet er det ejer Uffe Dahl, der sidder foran de tre computerskærme. Privatfoto

Af Oliver Pirchert

Klikkede man onsdag formiddag ind på det tabloide nyhedsmedie, newsbreak.dk, ville man møde en forside med historier om et trafikuheld vest for Vejle og Enhedslistens Mai Villadsen, der forlader regeringsforhandlingerne.

Men ulig de fleste andre danske medier står der ikke skrevet et eneste ord om hverken Danmarks åbningskamp mod Tunesien eller VM i Qatar i det hele taget.

Og det er helt bevidst.

For mere end en uge siden skrev chefredaktør Claus Jessen nemlig på nyhedssitet, at newsbreak.dk boykotter VM i Qatar med ordene: ”Vi dækker ikke den form for dødbold”.

Dermed blev det lille nyhedsmedie, der holder til i Grindsted i Sydjylland og består af omkring ti ansatte, det første medie i Danmark til at boykotte slutrunden.

“Vores læserkreds er ikke så sportsinteresserede som sådan, så det er ikke et kæmpe tab for os at boykotte. Men uanset om det ville være et kæmpe tab eller ej, så ville vi gøre det. Det kan opfattes som en måde at blåstemple diktaturstyret i Qatar, hvis man dækker det eller tager derned som atlet eller fan. Og det vil vi ikke være med til,” siger Claus Jessen.

“Det er det rigtige at gøre”

Modsat flere af de store danske medier har newsbreak.dk ikke en egentlig sportsredaktion.

Det gør det selvfølgelig lettere for newsbreak.dk at boykotte verdensmesterskaberne, mener chefredaktøren.

Men det rykker ifølge Claus Jessen dog ikke på, at det stadig har været vigtigt at træffe beslutningen om boykot.

FAKTA: Hvad er newsbreak.dk?

Newsbreak.dk er et lille nyhedsmedie, der har adresse i Grindsted i Sønderjylland. Tabloidmediet har udgivet nyheder på nettet siden 2012 og består af cirka ti ansatte. Nyhedssitet er stiftet af Uffe Dahl, der også står bag hjemmesiden, kendte.dk.
 
Newsbreak.dk udgav en artikel mandag den 15. november 2022, der slog fast, at mediet ville boykotte VM i Qatar. Meldingen fra nyhedssitet kom således før, at Dagbladet Information også offentliggjorde en boykot af slutrunden.

“Det er da delvist en gratis omgang for os. Men samtidig er det en manifestation. Og skulle vi så lade være med at gøre det, bare fordi det er en gratis omgang? Nej, vi mener det sgu oprigtigt,” lyder det fra chefredaktøren, der fortsætter:

“Vi mener ikke, at et VM skal afvikles under de betingelser i en diktaturstat, der stort set ikke har interesseret sig for fodbold før VM, og som bekæmper ytringsfrihed, og er et sted, hvor mange tusinder mennesker er omkommet ved arbejdsulykker. En gratis omgang kan du godt kalde det, men det er det rigtige at gøre.”

Ros til Ekstra Bladet

Claus Jessen er overrasket over, at der ikke er andre danske medier end newsbreak.dk og Dagbladet Information, der har valgt at boykotte den sportslige omtale af vinterens VM.

“Jeg synes virkelig, det er oplagt, at man holder sig væk fra sådan noget, fordi det er så forkert et signal at sende fra sportens verden. Jeg mener, hvis VM havde været i Rusland nu – havde vi så taget derover? Det tror jeg ikke trods alt. Så tror jeg alligevel, at man havde sagt, ”arh, det er for meget. Det kan vi sgu ikke, når de har en krig kørende i Ukraine.” Men hvorfor kan man så det andet sted?”, spørger han retorisk.

“Jeg fatter simpelthen ikke, hvorfor man tager hen til et land, der begrænser ytringsfriheden, for at dække en højprofileret sportsbegivenhed,” tilføjer Claus Jessen.

Til gengæld anerkender den 65-årige chefredaktør, at der er et behov for en kritisk dækning af det, der foregår rundt om VM i Qatar. Også fra danske medier.

“Ekstra Bladet har sat sig fornemt og flot på den kritiske dækning. Men vi har ikke de journalistiske kræfter til at sende nogen derned og lave deres egen kritiske vinkler. Vi ville være fuldstændige afhængige af det stof, der kommer ind fra Qatar. Derfor ville vi heller ikke kunne sikre en ordentlig dækning,” siger Claus Jessen, der tidligere har arbejdet sammenlagt 33 år hos Ekstra Bladet.

Sidste gang, VM blev afholdt, valgte newsbreak.dk at udgive artikler om slutrunden. Det var tilbage i 2018, hvor VM blev spillet i Rusland.