Åbningskamp på bagtæppet af skandalerne

Åbningskampen viste et både imponerende ringe niveau for værtsnationens landshold og imponerende iscenesættelse i deres åbningsshow. Fodboldfesten udeblev, da Qatar tabte VM åbningskampen imod et veloplagt Ecuador-landshold.

Af Casper Enevoldsen

Klokken 15.45 søndag, dansk tid, begyndte det berygtede VM i Qatar 2022 med en åbningsceremoni. Et VM, som har kostet over tusinde mennesker deres liv og været fyldt med anklager om korruption helt oppe i fodboldens top. Åbningsceremonien som skulle cementere Qatar som en fodboldnation og et land, som tror på åbenhed, diversitet og inklusion. Qatar er ellers kendt for det modsatte, hvor homoseksualitet er ulovligt i det lille land i Mellemøsten. Man havde fløjet den aldrende Hollywood-skuespiller, Morgan Freeman ind, sammen med qatarske Ghanim Al-Muftah, der gående på sine hænder på grund af et medfødt handicap. Budskabet i åbningsceremonien var klart; at kulturer er forskellige, men ”Vi var sat her på Jorden, for at vi kunne lære af hinanden”, som Al-Muftah sagde under ceremonien.

Åbningsceremonien åbnede officielt VM, hvor åbningskampen begyndte klokken 17 dansk tid og stod imellem værtsnationen, Qatar og det sydamerikanske hold, Ecuador. Efter måneders kontroverser op til turneringen blev fokus rettet til, hvad alle var kommet for at se: fodbolden. Qatar vandt i 2019 de Asiatiske mesterskaber, men var ellers et ubeskrevet blad indenfor fodboldverdenen. Ecuador blev nummer fire i den sydamerikanske kvalifikationsturnering til VM og fik dermed den sidste direkte plads til VM.

Klare niveauforskelle fra start

Efter den energiske åbningsceremoni var energien sat fra start. Med Qatars turneringsejr i 2019 var forventningerne derfor, at de kunne spille med mod et svagt ecuadoriansk hold. Dog kunne Qatar ikke have fået en ringere start, da Ecuador allerede i det tredje minut bragte sig foran 1-0 på mål af angriber, Enner Valencia. Qatars målmand, Saad Al-Sheeb, endte på en skovtur i det Qatarske målfelt efter et indlæg fra Ecuador, hvilket førte til, at Valencia kunne heade bolden i et tomt mål. Målet blev dog annulleret efter et VAR-tjek på grund af off-side. Håbet levede for Qatar, men dette blev hurtigt slukket da Enner Valencia fik sin hævn og igen bragte Ecuador foran 1-0 på straffespark i det 16. minut. Straffesparket var et historisk øjeblik, da det er første gang, at VM-turneringens første mål var på straffespark.

Niveauforskellene blandt de to hold blev tydeligere og tydeligere igennem første halvveg, hvor Ecuador dominerede det slagne Qatarske hold. Dermed var det heller ikke nogen overraskelse, da Enner Valencia igen var på pletten i det 31. minut efter at have headet bolden i mål efter et indlæg i højre side fra højre back, Angel Preciado. Qatar lignede ikke et hold, som havde haft 12 år til at forberede sig på VM-slutrunden. De blev udspillet og udstillet i første halvveg.

Fodboldfesten, som blev til en fuser

Da den italienske dommer, Daniele Orsato fløjtede anden halvveg i gang var spændingen forsvundet. Det samme var tusinde af tilskuere på stadionet, Al Bayt Stadium. De kom heller ikke tilbage i løbet af kampen. På trods af, at Qatar kom mere og mere ind i kampen, og spillede op med det ecuadorianske hold forsvandt flere og flere tilskuere fra deres pladser. I kampens afslutning var der derfor flere tomme sæder end fyldte sæder på Al Bayt Stadium, som har kapacitet til 60.000 mennesker. De qatarske tilskuere havde set nok. Kampen sluttede 2-0 til Ecuador, som dermed får 3 point i gruppe A. Dermed bliver de den første værtsnation til at tabe åbningskampen nogensinde.

Åbningskampen var ikke nogen stor oplevelse fodboldmæssigt og den store fest blev til en stor fuser. Alligevel var det en aften, som sent vil blive glemt.