86 procent af danskerne lytter til musik dagligt. Den primære kilde er streaming. Alle kan udgive musik, men kun 24 procent kan leve af det. Dansk Musiker Forbund arbejder på et vederlag fra streamingtjenesterne, som forbedrer musikernes betaling
Af: Jeanette P.B. Dalsgård
Asbjørn Sundstein begyndte at spille som 8-årig, købte sin første guitar for sine konfirmationspenge og spillede sin første koncert da han var 15 år. I 2016 udgav han sit første album. Han var klar til den musikalske scene – troede han. Krav fra labels, promovering og små udbetalinger fra streaming, tog pippet fra den håbefulde musiker. Dansk Musiker Forbund ønsker rimelig og fair betaling til musikerne, og ønsker et direkte vederlag indført.
Vederlag under forhandling
Musikere er gode til at komponere musik. Deres udfordring ligger i markedsføring og projektledelse. Det er en fordel at være tilknyttet et label, som kender markedet og har mange lyttere. Dilemmaet er, at musikeren ofte skal gå på kompromis med centrale elementer i sine sange. Den helt store synder er den forsvindende lille betaling fra streamingtjenesterne. Forperson for Dansk Musiker Forbund, Thomas Sandberg, siger:
“Det er sværere at tjene penge på sin udgivne musik. Afregning fra streamingtjenesterne er urimelig lav.”
Forbundet arbejder på at indføre et direkte vederlag. Hver musiker skal have en fast betaling per stream, uanset om vedkommende er med på en enkelt sang eller er fast del af bandet.
”Det er en ny rettighed, som vi ønsker lovbestemt. Vi ønsker en fast minimumsbetaling, som tjenesterne ikke kan komme udenom. Det handler om fair betaling for vores arbejde som musikere,”
oplyser Thomas Sandberg.
Et lignende vederlag er allerede indført i Belgien.
Streaming ændrer musikbranchen
”Folk hører musik via streaming, så det er primærchancen for adgang til musikverdenen. For ti år siden varede et pop-nummer 3 minutter og 20 sekunder, i dag 2 minutter 50. Det er blevet en vælge og vrage-kultur, hvor lytteren hurtigt er videre til næste sang,”
oplever Asbjørn Sundstein.
Efter gymnasiet blev han fuldtidsmusiker. Der var langt fra hans glorværdige drøm, til at han kunne leve af det:
”Jeg elsker musik, men har svært ved streaming, SoMe og promovering.”
Hvis Dansk Musiker Forbund lykkes med at indføre det direkte vederlag, ser Asbjørn Sundsteins fremtid lysere ud. Med fair betaling og kærestens flair for markedsføring, drømmer han om at udgive den musik, som ligger på computeren.
Faktaboks
16.000 registrerede musikere i Danmark
59 procent af den samlede population af kunstnere
Knapt 4.500 får op til 25 procent indkomst af deres musik
2.500 får mellem 25-75 procent af deres indkomst af deres musik
Knapt 4.000 får mellem 75-100 procent af deres indkomst via deres musik
Kilde: Kunstnere i tal, om statistikken. Rapport udarbejdet og udgivet af Dansk Kunstnerråd i marts 2024.