Hvad betyder teater for alle? For HiLS DiN MOR handler det om repræsentation. Som reaktion på manglende LGBTQ+-repræsentation på scenen blev teatret grundlagt – og nu tager de næste skridt ved at opføre den første skyggetolkede teaterforestilling på Folketeatret
På Folketeatret følger tre skyggetolke skuespillerne rundt på scenen og oversætter replikkerne til tegnsprog, så døve får fuld adgang til oplevelsen.
Tekst og foto af Viktoria Winge
Scenelyset tændes, og skuespillerne træder frem. Én i draglook, den anden iklædt mørkt og bevæger sig efter ham som en skygge. Publikum løfter hænderne og vinker – en lydløs applaus.
Forestillingen Spejlvendt, som adresserer kønsidentitet og dragkultur, er skabt af HiLS DiN MOR. Gruppen står bag ungdomsforestillinger, der sætter LGBTQ+-temaer i fokus, og aftenen markerer en ny milepæl for diversitet på scenen. I aften inviterer de nemlig døve i teatret med skyggetolkning.
Skyggerne giver stemme
Jesper Frølund Hansen, daglig leder hos HiLS DiN MOR, fortæller, at teatergruppen har arbejdet for større diversitet på scenen siden 2010. Deres tilgang er baseret på personlige erfaringer.
“Vi har mærket behovet for at føle os repræsenteret og være en del af scenekunsten. Derfor kunne vi ikke lade være med at prøve at lave en forestilling for en anden minoritet,” fortæller han og uddyber:
“Jeg blev opmærksom på, hvor privilegieblind jeg selv kan være, da en døv gæst spurgte efter et manuskript for et par år siden. I år mødte vi tolken Ida, der fortalte om Kulturministeriets nye pulje til performancetolkning. Det gav os muligheden for at afprøve skyggetolkning i denne forestilling.”
Aftenens forestilling favner to minoriteter, der sjældent møder på teaterscenen. En undersøgelse fra Dansk Skuespillerforbund fra 2022 afslører betydelige udfordringer med manglende repræsentation af køn, etnicitet, alder og seksuel orientering i dansk scenekunst.
Ikke kun for LGBTQ+-miljøet
Forestillingen Spejlvendt er en ungdomsforestilling om kønsidentitet og kønsudtryk. I centrum står Alex, der kæmper med en identitetskrise, indtil dragqueen Sylvia Starlight introducerer dem til dragkunst og legen med køn.
Siden 2010 har HiLS DiN MOR skabt ungdomsforestillinger om alt fra at springe ud som homoseksuel til livet som non-binær. Kunstnerisk leder og skuespiller René Benjamin Hansen, der sammen med Jesper Frølund Hansen har været med fra starten, understreger, at selvom forestillingerne udspringer af LGBTQ+, vil teatergruppen nå bredere ud:
”Vi vil undgå at være et ekkokammer. Vi ønsker at formidle temaer, der er relevante for alle. At springe ud er en vigtig oplevelse for LGBTQ+-personer, men det handler også om frygten for at stå udenfor – noget, de fleste kan relatere sig til.”