Nye rapporter tegner skrækscenarie for de danske kyster – men i Seden Strand har de ingen planer om at flytte

Kysten hvor diget i Seden Strand skal etableres. (Foto: Anton Harries Næsted)

Det er enten kystsikring, eller at blive klimaflygtninge for de danske kystsamfund

Af Anton Harries næsted

Danmark vil i fremtiden blive ramt af hyppigere og voldsommere stormfloder, som konsekvens af forhøjet vandstigning, viser to nye rapporter fra henholdsvis DMI og Klimaekspeditionen, SDU og DTU, der bygger på FN’s klimpanels (IPCC) seneste rapport.

Det skrækscenarie der beskrives, kan mærkes ved Odense Fjord, i den lille kystby Seden Strand, der med dens 142 boliger, der huser de 327 indbyggere. I fremtiden vil være i større risiko, for at blive oversvømmet.

Men for de bosatte på Muslingevej, der ligger ud mod kysten, går snakken ikke om at flytte væk, men på at tage kampen op. Derfor kæmpes, der for at få etableret kystsikring.

“Jeg har aldrig fortrudt at flytte hertil, og vil helst ikke flytte,” siger Kurt Carstensen bestemt.

Da Kurt Carstensen flyttede til området i 2010, var naturen vigtigere end kystsikring.

“Jeg er omgivet af lækker natur, med en fantastisk udsigt, og vidste ikke så meget om oversvømmelserne,” lyder det, mens han kigger ud over fjorden.

Det samme gør sig gældende for naboen Kurt Winther.

“Dengang jeg købte huset, snakkede vi ikke om oversvømmelser eller klima, men om områdets natur og herlighedsværdi,” siger han.

Ifølge professor i klima og økonomi på DTU Kirsten Halsnæs, skal det gå langt hurtigere, med at klimatilpasse de danske kyster, hvis kystsamfund som Seden Strand skal bestå.

”Vores resultater, peger mod at store dele af Danmark vil blive oversvømmet, og medføre skade for milliarder. Derfor kan det, hvis det bliver gjort tilstrækkeligt, blive billigere at få kystsikret end at lade være,” påpeger Kirsten Halsnæs.

Kampen om diget

I Seden Strand har det i et årti været planlagt at få bygget et dige, der ville beskytte mod oversvømmelser fra fjorden. Men projektet har ikke udmøntet sig endnu, til stor frustration for indbyggerne.

”Diget er drønhamrende vigtigt, og staten og kommunen skal ind i kampen,” konstaterer Kurt Carstensen bestemt.

En rapport fra KL’s analysemagasin Momentum, beskrives de store udfordringer kommunerne har med at lave kystsikring. Dette kan Kjeld Winther nikke genkendende til.

”Vi vil gerne have at vide om diget bliver til noget, det er surt at diskutere dige og oversvømmelser konstant,” siger han.  

Men indtil dagen kommer, hvor kystsikringen endelig er på plads. Vil Kjeld og Kurt stadig være optimistiske for Muslingevejs fremtid.  

”Konen og jeg, tager et år ad gangen, til de kommer med bulldozerne og begynder,” siger Kjeld Winther.