Sex er stadig en stor del af livet hos de ældre – men de vil ikke snakke om det

Britt, Ivan, Annie, Jytte og Gerta er mødtes på VOC Aktivitetscenter i Valby, for at tage en samtale om sex og tabu.

53,4 % af ældre over 75 år værdsætter stadig et sundt sexliv. Selvom det er mere end halvdelen af befolkningsgruppen, er snakken om sex stadig et tabu blandt de ældre. Ifølge Ditte Trolle, gynækolog og sexolog, er tabuet et levn fra fortiden. Vi har snakket med en gruppe seniorer for at undersøge, hvordan de mærker tabuet på egen krop.

– Jeg har aldrig nogensinde været sammen med venner og drøftet sex. Vi har aldrig nogensinde berørt det vi havde inden for 4 væggesiger Gerta på 89 år. For hende, har sex aldrig været noget man drøftede med andre end sin ægtefælle og har heller aldrig haft et behov for, at det var anderledes. Hun er ikke alene.

Fordi selvom undersøgelser viser, at ældre stadig prioriterer et sundt sexliv, er der stadig et tabu om ældresex.

Projekt SEXUS, fra 2019, er verdens største befolkningsundersøgelse om sex og sundhed. Hele 62.675 danskere mellem 15 og 89 år har besvaret et spørgeskema, der undersøger forskellige forhold om seksualitet og velvære. Undersøgelsen viste, at over halvdelen af alle personer over 75 år mener, at det er vigtigt at have et sundt sexliv.

Sex er stadig et ubehagelig samtaleemne

Fra 60’ernes seksuelle frigørelse og pornoens frigivelse – til Kvinde Kend Din Krop og Playboy. Samtalen om sex har taget mange former over historien.

Samtidig har der også været tradition for, at den individuelles seksualitet holdes indenfor hjemmets fire vægge. For især Annie, Jytte og Gerta, kan det stadig mærkes.

– Jeg har haft en del veninder og har det stadig, men vi har aldrig talt om sex. For mig ville det være ubehageligt og det er jeg ikke interesseret i, siger Annie på 89 år, mens Jytte på 70 år nikker anerkendende.

– Jeg har heller aldrig snakket med mine venner om det, siger Jytte.

De er alle enige om, at der eksisterer et tabu omkring sex og derfor har de aldrig diskuteret emnet med hverken bekendte eller sundhedspersonale. De har i stedet lært hvad de skulle gennem litteratur og intuition.

Tabuet er ikke nødvendigvis negativt

Ditte Trolle, som er gynækolog, sexolog og forfatter til bogen “Sex over 50” anerkender, at der stadig eksisterer et tabu, men måske ikke meget længere:

– Der eksisterer stadig et tabu, selvom det er aftagende. De er måske stadig lidt generte for at tage de op med deres læge, men jeg tror alligevel at når det gælder holdningen til om ældre kan og skal være seksuelt aktive, så har den forandret sig positivt.

For hende er det dog ikke nødvendigvis negativt, at sexlivet reserveres til privaten. Tabuet kan dog være skadeligt, hvis det forhindrer de ældre i at opsøge hjælp:

– Det er ok, at seksualiteten er privat. Men jeg syntes også, at hvis man har problemer, så skal man kunne snakke med nogen om det. Selvfølgelig med sin egen læge men også venner, fordi dem får man altså mange gode råd af. 

Sexsnak som en inden-for-4-vægge-ting er altså ikke et tabu vi nødvendigvis skal bryde. Så længe det ikke forhindrer andre i søge hjælp.