Ubehandlet klamydia har store konsekvenser: ”Min mor kunne ikke få børn naturligt”

        Samtalen om klamydia er ofte tabuiseret, men Alberte Skelgaard står frem for at bryde tavsheden. Foto: Maria Løgstrup

Tilfælde af klamydia i aldersgruppen 15-24 år har i de sidste 10 år lagt konsekvent højt, ifølge Statens Serum Institut. Dog lader kvinder sig teste markant oftere end mænd, med en forskel på 15 procent. 

Af Maria Løgstrup

Alberte Skelgaard er en ud af mange kvinder i alderen 15-24 år, der har oplevet at blive smittet med klamydia:

– Jeg har oplevet at blive smittet med klamydia to gange, da jeg var omkring 18 år og gik i gymnasiet. Da jeg fandt ud af, at jeg var blevet smittet, følte jeg mig ulækker og uren.

Klamydia er den mest udbredte bakterielle kønssygdom i Danmark efterfulgt af kønsvorter og herpes. Ifølge Statens Serum Institut var der 34.303 klamydiatilfælde blandt kvinder og 20.189 blandt mænd i 2022-2023. 

Julia Kadin Funge, Sundhedsfaglig Rådgiver i Sex & Samfund, giver sit bud på hvorfor det kan forholde sig sådan:

– Prævention mod uønsket graviditet og beskyttelse imod klamydia hænger ofte sammen. Kvinder føler tit at ansvaret ligger hos dem for at beskytte sig, fordi de oplever at konsekvenserne er store. Mænd bliver ofte testet mindre, da der kan være mange myter forbundet med det. At det for mænd skulle være smertefuldt, og at man skal have en lang vatpind ned i urinrøret – og det skal man altså ikke, understreger Julia Kadin Funge.

Ubehandlet klamydia kan få alvorlige følger

Klamydia kan medføre alvorlige konsekvenser. Ifølge Sundhed.dk kan ubehandlet klamydia forårsage betændelse i æggelederne og resultere i infertilitet hos kvinder.

Alberte Skelgaard har altid været opmærksom på konsekvenserne, og frygtet at opdage det for sent:

– Min mor kunne ikke blive naturlig gravid, fordi hun i sin ungdom havde fået klamydia, og havde haft det så længe, at hun fik underlivsbetændelse og hendes æggeledere blev dovne. Det var en fortælling jeg fik, lige så snart jeg blev kønsmoden, fortæller Alberte Skelgaard.

Tal højt og brug beskyttelse

Men hvad skal der til for at få reduceret antallet af klamydiatilfælde? Det giver Sexolog, Marie Dencker sit svar på:

– For at forhindre klamydiaspredningen skal der bedre seksualoplysning og en større åbenhed omkring det. At vi tør at sige det højt, og at der er nogen, der går forrest er vigtigt. På den måde bekæmper vi jo også skammen, der er forbundet med klamydia, siger Marie Dencker.

Sex og Samfund tilbyder gratis klamydiahjemmetest og samarbejder med 8 kommuner. Alberte Skelgaard har benyttet sig af tilbuddet og mener, det gør processen nemmere:

– Man kan teste sig, hvis man har behov for det og sende den afsted, og så har man svaret hurtigt, siger Alberte Skelgaard. 

Julia Kadin Funge er enig i, at der er et behov for øget oplysning, og hendes vigtigste råd til unge er:

– Brug kondom eller slikkelap, når man har sex, så er man godt kørende, afslutter Julia Kadin Funge.