Vrede bedemænd: Odense krematorium er i hæslig stand

Odense krematorium møder kritik fra bedemænd. (Foto: Sebastian C. Christensen)

Forældede forhold har fået 19 bedemænd i Odense til at indkalde By- og Kulturrådmand Søren Windell (C) til møde. Bedemændene bruger kapellet som kistehotel, svarer Søren Windell.

Skrevet af Sebastian C. Christensen

I Odense ligger de døde i kø for at komme til afbrænding.Odense krematorium er nemlig utidssvarende til en storby som Odense, hvilket gør, at de ikke kan følge med antallet af kremeringer. Derfor har bedemænd været nødt til at køre ud af Odense med de døde.

Det har nu fået Claus Markvadsen, der er bedemand ved Begravlesesforretning, til at rette en kritik af forholdene sammen med 18 andre bedemænd i Odense. 

De mener at kommunen bør udarbejde en handlingsplan. Det fortæller Claus Markvadsen.

Han har selv kørt døde til alt fra Ringsted og Kolding, fordi der ikke var plads ved Odense krematorium.

“Det ville ikke være noget problem hvis krematoriet kunne afbrænde de døde hurtigt nok.. Men når det brænder så langsomt, hober ligene sig op, og der er ikke nok kølepladser. Derfor må vi køre andre steder hen,” udtaler Claus Markvardsen.

Derfor har de 19 bedemænd set sig nødsaget til at nedsætte en arbejdsgruppe, der vil forelægge deres oplevelse af problematikken for kommunen. Det skal ske ved det møde, de har bedt om med By- og Kulturrådmand Søren Windell.

Ønsker handlingsplan og nyt krematorium

Odense krematorium blev anlagt i 1960 med blot en ovn og har siden fået tilføjet en til. Men vedligeholdelsen har været på et minimalt niveau, mener bedemændene. De mener ikke, at en opdatering af krematoriet vil være tilfredsstillende.

“Vores ønske er et helt nyt og moderne krematorium,” siger Claus Markvardsen.

Arbejdsgruppen er dog klar over, at det kan have lange udsigter. Derfor ønsker de sig først og fremmest en handlingsplan for, hvordan de mange døde skal håndteres. Selv foreslår de, at kølekapaciteten af Odense krematorium bliver udvidet, så de slipper for at transportere de døde ud af Odense.

“Bedemændene bruger kapellet som kistehotel”

Rådmand Søren Windell har takket ja til mødet, men et nyt krematorium kan have lange udsigter.

“Det er en stor beslutning at købe ovne til kremering. Det drejer sig om 30-40 millioner.”

Men nye ovne vil ikke skabe hurtigere afbrænding.

“De nuværende ovne brænder i fem kvarter, og de nyeste ovne brænder lige så hurtigt. Bedemændene bruger kapellet som kistehotel. Det skaber flaskehals,” siger Søren Windell (C).

Bedemændene skal heller ikke regne med flere kølepladser, da Søren Windell mener, en del af problemet er, at bedemændene kører døde til opbevaring, de burde køre ud til de kirker, hvor mindehøjtideligheden skal foregå.

“Det handler om, at bedemænd synes, det er nemmere at køre til krematoriet, fordi det ligger tæt på sygehuset.”

Han mener, at hvis bedemændene kørte de døde til opbevaring ved kirkerne, der også skal have kølerum, ville der ikke være et problem med kø.

“Vi har nok været for flinke ved bedemændene. Vi tager ikke penge for opbevaring.”

Til det siger Claus Markvardsen, de ikke har andet valg.

“Kirkerne nedlægger kapeller, det er derfor, vi har indkaldt til møde.