Fra himmel til helvede: Til grin i hele fodbolddanmark

EfB’s Nordvestkurve brænder efter en succesoplevelse. (Foto: Daniel Kristoffersen

Ti forskellige trænere på bare tre år. Det er den barske realitet i fodboldklubben Esbjerg fB. For blot tre sæsoner siden vandt man bronze i landets bedste fodboldrække, 3F Superligaen. Siden har klubben været som en synkende skude, der synker dybere og dybere efter hver weekend. Nu kigger man ind i en nedrykning til landets tredjebedste række, 2. division.

Af Pelle Kirchner

Esbjerg forenede Boldklubber er af mange synonym med Superliga. Og med god grund. Historien af denne fodboldklub er nemlig ikke til at tage fejl af. Fem nationale mesterskaber, tre pokaltitler og et af landets største fodboldstadioner.

25. maj 2019. EfB slår FC Midtjylland på udebane med 2-1 og sikrer sig bronzemedaljerne i Superligaen. Alt er guld og grønne skove, og den hollandske succestræner John Lammers har heltestatus i den vestjyske traditionsklub.

Tre måneder senere taber EfB med hele 3-0 til Randers på en halvtom hjemmebane. De ligger nu sidst i Superligaen med blot en enkelt sejr efter de første ni runder. Morgenen efter vågner John Lammers op til en fyreseddel. En fyreseddel, der skulle vise sig at blive begyndelsen på et stadigt igangværende mareridt, man bare venter på at vågne op fra.

18. marts 2022. EfB taber 3-0 hjemme til Lyngby. De ligger nu under nedrykningsstregen i Nordic Bet Ligaen. Klubben er blevet overtaget af amerikanske investorer, men det har lige lidt hjulpet. Resultaterne skuffer fortsat weekend efter weekend, og fansene mener, at de udefrakommende ejere har taget værdierne fra klubben.

Fansene har fået nok. De er rødglødende. Det samme er pyroteknikken, de kaster på banen allerede i 1. halvleg. Romerlys og kanonslag kastes på banen til fare for aktørerne på grønsværen. Dommeren afbryder kampen. EfB’s mest hardcore fangruppering, også kaldt Nordvestkurve, raser ud mod de amerikanske ejere i et højlydt fællesbrøl: ”Vi er Esbjerg, hvem er I?”

Men hvornår begyndte det at gå så galt for den engang så succesrige Superligaklub? Spørger man medlem af Nordvestkurve og EfB-fan Daniel Kristoffersen, der var en del af urolighederne mod Lyngby, så er der to steder, hvor det gik galt.

Vi fyrede John Lammers alt for tidligt. En utrolig vellidt træner blandt mange fans. Det er typisk Esbjerg. En kort nedtur, og så er det trænerens skyld. Sådan er mentaliteten desværre blevet i EfB. Det var en kæmpe fejl at smide Lammers på porten”

Vi er blevet et stykke legetøj for de amerikanske ejere. Det ligner, at de ikke kan drive en fucking fodboldklub. EfB er ikke det samme mere. Folk bliver ligeglade med klubben. Det sværeste er følelsen af at være til grin i hele fodbolddanmark”

Vi har forsøgt at få en kommentar fra administrerende direktør i Esbjerg fB, men det var ikke muligt at få en kommentar om fremtidsudsigterne, såfremt EfB skulle rykke ned i 2.division.

EfB mangler fem kampe af den indeværende sæson og ligger lige nu til nedrykning. De har tre point op til overlevelse. Næste kamp er lørdag d. 7. maj, hvor topholdet fra HB Køge venter i endnu en nervepirrende kamp for de hårdtprøvede vestjyder.