Stigende priser betyder, at færre mennesker får det nødvendige løft af deres tilværelse

Foto: Fie Cecilie Algreen. Billedet viser Hus Forbi sælgeren Timmy Nissen.

Vi er alle ramt af de stigende priser, og det kan betyde, at økonomien skal omlægges – for nogle mere end andre. For nogle er mønten i forvejen lille, og økonomien svær at få til at gå op, og for dem bliver inflationen en stigning i svær modvind.  

Af Cille Høg Pedersen

Når man tager den sædvanlige indkøbstur i en dagligvarebutik, skal man ikke gå langt, før øjnene har spottet de stigende priser. Det er noget, Hus Forbi sælgeren Timmy Nissen tydeligt mærker, og jagten efter de gule mærker, der indikerer, at varen er sat ned, er for ham blevet mere intens. 

– Nu går jeg kun efter de varer, hvor prisen er sat ned. Det bliver jeg nødt til, hvis jeg skal have penge til sidst på måneden også, fortæller Timmy Nissen, imens han står med månedens Hus Forbi i hænderne ved Nettos indgang. 

Skydedøren ved indgangen når kun lige at lukke i, før endnu en kunde kommer ud med en nettoplastikpose i hånden så tung at de tynde håndtag er kommet på overarbejde. 

For Timmy Nissen er stegt flæsk med persillesovs en af ugens store glæder, hvor han forkæler sig selv. Det er han blevet nødt til at give afkald på, fordi han ikke længere har råd til det. Stegt flæsk skal han nu give 45 kroner for, og det er nu en prioritering, han ikke har økonomien til at betale. 

De udsatte borgere rammes hårdt

Og den problematik er Timmy Nissen ikke alene om at stå overfor. Sofie Holme Andersen, cheføkonom for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, konstaterer:

– Inflationen rammer samfundets udsatte borgere hårdere end andre. Alle har brug for mad og elektricitet, og forbruget af mad og elektricitet fylder mere i forbrugskurven ved de dårligere stillet. Når det så er disse varer, der stiger meget i pris, rammes de udsatte borgere ekstra hårdt. 

Samfundets udsatte borgere bliver altså nødt til at skære andet forbrug væk. Og der er ikke meget at tage af, understreger Sofie Holme Andersen.

Ved Kirkens Korshær ved Nørregade i Odense, mærker de også tydeligt på deres borgere, at priserne er steget. Her møder de flere borgere, der beklager sig over de stigende priser, og det medfører at tilslutningen til Kirkens Korshærs tilbud stiger. 

– Vi kan godt mærke, at efterspørgslen på spisebilletter, som vores gadepræst deler ud, er blevet større. Der er blevet mere opmærksomhed på, hvornår man kan få det gratis måltid, fortæller Tue Nielsen, som er afdelingsleder ved Kirkens Korshær. 

Tue Nielsen ser inflationen som et stort problem for den målgruppe, der kommer ved dem, fordi de i forvejen har svært ved at få pengene til at slå til. 

Foto: Fie Cecilie Algreen

Fald i Hus Forbi salg

For Timmy Nissen er det ikke kun ved de stigende dagligvarepriser, han mærker inflationen, også ved salget af Hus Forbi avisen sætter det sit aftryk. Timmy har i den sidste tid solgt færre aviser, end han plejer. 

– Jeg plejer normalt at kunne sælge, så jeg tjener omkring 6-700 kroner, nu tjener jeg kun omkring 2-300 kroner, og det er på en god dag, fortæller Timmy Nissen.

Han kigger ned i jorden og ryster på hovedet. 

De stigende priser og den lavere løn skaber altså en ubalance i Timmy Nissens hverdag, som påvirker ham. Han bekymrer sig meget og frygter for, hvad fremtiden bringer. Frygten for fremtiden er Timmy Nissen ikke alene om at gå rundt med. 

Salget af Hus Forbi er over de seneste år faldet. I august 2020 blev der solgt 62.799 eksemplarer. I august 2021 tog salget et dyk, her blev der solgt 58.748 eksemplarer. Hus Forbi’s redaktør, Poul Struve Nielsen, frygter at inflationen vil betyde endnu et dyk i salget til august 2022. 

– Det vil være et problem for vores avis, fortæller Poul Struve Nielsen.

Han holder en pause. Der bliver i nogle sekunder stille i den anden ende af røret, og så fortsætter han:

– Avisen er de udsattes talerør, forsvinder avisen, vil de udsattes stemmer også forsvinde.

Poul Struve Nielsen fortæller, at de oplever, at dem, der sælger Hus Forbi, kommer ud af kriminalitet og bedre igennem misbrug og psykiske lidelser. Avisen er altså ikke kun en økonomisk gevinst for samfundets udsatte, men også gevinst for deres livskvalitet. Poul Struve Nielsen ved endnu ikke, hvad konsekvensen vil blive, hvis de oplever endnu et stort dyk i salget. Men han anerkender, at det er et scenarie, de skal begynde at forberede sig på. 

Ansvar til begge parter

I Odense kommune er de også klar over den problematik, som de stigende priser har på samfundets udsatte borgere. Rådmand for beskæftigelses- og socialforvaltningen, Christoffer Lilleholt, fortæller: 

– Det er klart, at når pengene falder i værdi, og priserne stiger, så rammer det hårdt, og det rammer også hårdt for dem, der ikke har særlig meget.

Han uddyber, at de i Odense kommune har stor fokus på samfundets udsatte, og har forskellige tiltag at tilbyde, som f.eks. de frivillige organisationer blandt andet Kirkens Korshær, diverse varmestuer og arrangementer. 

Christoffer Lilleholt har ikke en forventning om at tilbyde samfundets mest udsatte en ekstra hjælp under inflationen.

– Vi har ikke noget i støbeskeen til at gøre noget ekstraordinært. Vi synes sådan set, at vi gør et rigtig godt og hæderligt stykke arbejde i Odense, siger Christoffer Lilleholt og uddyber med, at de er særligt opmærksomme på de socialt udsatte borgere i Odense hele tiden. 

Men selvom Christoffer Lilleholt anerkender, at de stigende priser rammer de socialt udsatte, er ansvarsfordelingen fastlagt. 

– En del af ansvaret ligger selvfølgelig ved den udsatte borger selv, men kommunen hjælper også med de udfordringer, som de har.

Fra Sofie Holme Andersen, lyder det, at det mest sandsynlige er, at priserne i den nærmeste fremtid fortsat vil stige.