Vi bliver mere liderlige, når solen kommer

Danskerne strømmer til datingsider som Dating.dk og Tinder, når solen kommer frem. Det kan man se på tal fra datingsiderne, og sæsonudsvingene er der ifølge en adfærdspsykolog en klar årsag til.

Foto: Rasmus Lykke

Af Jakob Lobedanz Witthøfft og Rasmus Lykke Therkelsen

Når bladene springer ud på træerne, springer danskerne også ud på datingmarkedet. Den danske datingside Dating.dk oplever nemlig en klar tendens til, at forårsmånederne betyder drastiske stigninger i datingsidens medlemstal.

– Vi kan se noget opsving (i antal nye medlemmer, red.) i forårsmånederne, specielt marts, april og maj. Kurven stiger stille og roligt i marts måned, men især en jævn stigning i april og maj. Der kommer der flere til, siger Thomas Gram, brandansvarlig hos Dating.dk.

Solen er fremme og står skarpt på Munke Moses lysegrønne græstæppe på denne majdag i det centrale Odense. Temperaturen måler 17 grader. Klynger af mennesker dukker løbende op som muldvarpeskud i en uplejet have.

En af dem, der tirsdag eftermiddag sidder i Munke Mose, er ingeniørstuderende på SDU, Noah Falch van Drongelen, som netop har startet en konto på datingappen Tinder.

– Jeg kom på Tinder for to uger siden. Jeg startede, fordi det var godt vejr – vi sad lige her i Munke Mose faktisk, og drak øl. Så tænkte jeg, at det måske var på tide at starte en Tinder igen, siger han.

Det er noget, hans medstuderende Ricki Andersen også kan genkende. Ligesom Noah, er det ikke længe siden, at han genoprettede en Tinder-profil. Og det er der en sæsonbestemt årsag til.

–  Jeg deaktiverer min konto hver vinter, fordi det er sommeren, der trækker det frem i mig. Jeg er lige begyndt igen, fordi det jo er blevet sommer igen.

Han- og hundyr på jagt efter kærlighed og sex

Spørger man adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen, er det slet ikke mærkeligt, at de unge ingeniørstuderende har brugt april måned på at gribe telefonen frem og installere en dating-app. Ifølge ham er der nemlig en klar sammenhæng mellem de stigende temperaturer og menneskets stigende sexlyst.

 – Om foråret er det sådan rent biologisk, at sol starter nogle processer i kroppen, der gør os mere liderlige og lystne, siger han.

Behovet for at finde en kæreste ligger ifølge adfærdspsykologen i noget helt basalt omkring, hvordan vi mennesker opfører os, når vi er på jagt efter at parre os som – ja – dyr.

– Helt fundamentalt set er vi jo dyr, hvor de fleste af os definerer os selv som et handyr eller et hundyr. Så rent biologisk er vi programmeret til at gå ud og søge noget seksuelt, siger han.

Giver godt vejr flere dates?

Tilbage i Munke Mose er drengene midt i et intenst spil backgammon i solen, og humøret er højt. Nu kan man nemlig igen komme ud i det gode vejr og nyde samværet – i stor kontrast til, hvordan det var for et par måneder siden.

– Når det er godt vejr, er man mere ude, og man er gladere, end man plejer at være. I vinteren er man bare inde i mørket, men nu er vi ude, og der er sol, øl og piger, siger Noah Falch van Drongelen.

Og han bakkes op af studiekammeraten Ricki Andersen. Han har en helt klar idé om, hvad det er, der trækker folk med på dates.

– Hvis man skal på en date, er det vigtigt, at folk er i godt humør. Og hvad er det, der får folk i godt humør? Lækkert vejr.

Ifølge Danmarks Statistik benyttede 13 procent af danskerne i alderen 16-74 år datingapps eller -hjemmesider i løbet af 2020.