Venskab som byggesten til at sikre en stabil bro over kløften

Foto: Privat, Helle Pedersen

I takt med den teknologiske fremdrift synes kløften mellem generationerne at vokse sig større. Samtidig viser tal fra DST, at levealderen i Danmark bliver højere. Helle Pedersen og Gunnar Jensen har et venskab på tværs af deres 53-årige aldersforskel, og en holdning til, hvordan vi ser ind i en fælles fremtid

Af Nicoline Lynge

Helle Pedersen og Gunnar Jensen er gode venner. De har fælles interesser, følger med i hinandens liv og ses et par gange om året. Et venskab som så mange andre, i hvert fald indtil man hører deres aldre. »Jeg er lige fyldt 30 år, og Gunnar er omkring 83 år«, fortæller Helle Pedersen.

Et særligt venskab

Ifølge de gamle grækere er venskabet der, hvor mennesker kan opnå større indsigt i sig selv og hinanden. Det essentielle er en gensidig interesse, og lysten til at dele ting med hinanden, forstås som en ressource, der er med til at danne os.

Med det mindset burde aldersforskel i et venskab ses som en fordel, hvilket Helle Pedersen er enig i. Hun fortæller, at Gunnar Jensen har lært hende meget omkring landbrug, der er deres fælles passion. »Jeg føler, jeg lærer virkelig meget gennem mit venskab til Gunnar. Meget af min viden kunne jeg ikke have fået andre steder, fordi meget viden går tabt med generationerne«, uddyber hun.

Det er dog ikke altid lige til. De fleste ældre mennesker er vokset op i en anden tid, hvor interessen for klima, økologi og racisme var lige så klejn, som den er for husholdning og atomkrig i dag. Helle Pedersen mener derfor, at man skal være særligt rummelig i mødet med den ældre generation.

Nøgleordet er respekt, forklarer hun og fortsætter; »Jeg mener, at den yngre generation glemmer at have respekt for, at den ældre generation har levet under nogle andre normer og forhold, der påvirker deres livsstil.«

Skæbnemødet

Helle Pedersen og Gunnar Jensen har været venner i 8 år. De mødtes i forbindelse med Helles uddannelse, hvor hun skulle besøge nogle gamle hesteejendomme. En af dem var Gunnar Jensens.

»Gunnar havde lige mistet sin kone, så jeg tilbød at hjælpe, hvis han skulle have behov«, forklarer Helle Pedersen.
Det havde han, og siden skæbnemødet har Helle Pedersen hjulpet frivilligt til med forskellige arbejdsopgaver på gården. Hun nyder godt af de landlige rammer og Gunnar Jensens selskab. »Gunnar er det mest positive menneske, man kan finde. Det er virkelig inspirerende«, forklarer hun.

Venskab som byggesten

Ifølge Danmarks statistik forventes det, at gruppen af over 80-årige vil stige med 150.000 personer i løbet af de næste 10 år. Med de samfundsøkonomiske briller vil det blive en bekostelig affære, men sådan mener Helle Pedersen ikke, at man skal se det. »Økonomisk set vil de ældre naturligvis være en byrde for samfundet, men så glemmer man al den livserfaring de har«, mener hun.

Helle Pedersen har flere ældre venner. Hun abonnerer på klichéen om, at alder kun er et tal, og vil anbefale, at folk ikke er så fastlåste på, hvordan et venskab skal se ud. »Jeg finder mine venner ud fra fælles interesser og personlighed, alder har ingen betydning«, understreger Helle Pedersen.

Det interessebårne venskab på tværs af generationer synes for mange at være utænkeligt. Men med inspiration fra de gamle grækere og Helle Pedersen, kan venskabet på tværs af generationer skabe en bredere forståelse og et stærkere sammenhold i samfundet, hvilket må kunne anskues som en vigtig byggesten i generationernes fælles fremtid.