Indførsel af MitID forsinkes: Sådan holder du dig sikker i mellemtiden

NemID, som har været det primære sikkerhedslogin, når det gælder adgang til blandt andet e-boks og køb på nettet, bliver udskiftet af MitID. Det nye system skal forbedre sikkerheden, når man logger ind på nettet, fordi det er for nemt at svindle med NemID.

Foto: Christoffer Tauber

Af Anna Moesgaard og Mathilde Nyfos

 MitID skulle ersatte NemID fra 1. juni, men på grund af et massivt pres på borgerservice, har Digitaliseringsstyrelsen valgt at udskyde den endelige overgang med fire måneder. Presset kommer blandt andet af flygtningestrømmen fra Ukraine og valget om forsvarsforbeholdet.

NemID er for usikkert

Skiftet fra NemID til MitID har til formål at gøre login og færdsel på nettet mere sikkert. 

Ifølge en rapport fra Rigspolitiet er anmeldelser om svindel gennem NemID tredoblet fra 2017 til 2020. Den udvikling kan til dels forklares, fordi EU nu kræver at mange bekræfter køb på nettet med NemID eller sms-godkendelse. En svindler skal dermed have adgang til dit login for at kunne bruge dit kort til handler på nettet. Indgår dit CPR-nummer i dit login, er du særligt udsat.

Det uddyber Peter Schneider-Kamp, som er professor i data-science på SDU, når vi spørger ind til, hvad man gør, hvis man får besked på at bruge sit NemID i en mail eller besked: 

– Klik aldrig på sådan nogle links i mails eller beskeder, hvis man skal logge ind med CPR-nummer eller NemID. Selvom det ligner, at det er SKAT, der har sendt den, så gå direkte til SKAT.

Peter Schneider-Kamp fortæller også, at han aldrig bruger sit CPR-nummer som brugernavn.: 

– Hvis man har NemID, er det en god idé at lave et pseudonym frem for at bruge sit eget CPR-nummer. Det hjælper til, at der ikke er nogen, der ser dit CPR-nummer, samt at det ikke bliver videresendt, hvis der er en usikker forbindelse.

Efter planen er MitID indført for alle danskere den 31. oktober 2022. Inden da kan du bruge vores huskeliste for at undgå, at dit NemID lander i de forkerte hænder.

Huskelisten

Regel 1: Undgå CPR-nummer i dit brugernavn. 

Hvis man har NemID, er det en god idé at lave et kaldenavn frem for at bruge sit cpr-nummer, fortæller data-science professor ved SDU, Peter Schneider-Kamp. “Så dit cpr-nummer ikke bliver videresendt, hvis der er en usikker forbindelse.”

Regel 2: Klik aldrig på links, der henviser direkte til et NemID login

Har du prøvet at modtage en sms, der ligner en af de her? Er der et direkte link til et NemID login i en mail eller sms, skal man aldrig trykke på den. I stedet bør du gå direkte til eksempelvis din banks hjemmeside og logge på med NemID.

​​