’Projekt Sort Egern’ på Langeland er med til at bevare bestanden af sorte egern i Danmark. Arten har været i fare for at uddø i flere år, men nu lever egernene frit på den sydfynske ø.
Artiklen er skrevet af Freja Mandrup Otte
Foderkasserne er fortid
– Jeg har været sådan en slags praktisk gris, siger Claus Dalskov.
Han har stået for at fylde i foderkasser, samt at have kontakt med andre, der har sørget for rede- og foderkasser i skovene på Nordlangeland.
– Jeg stoppede foderprojektet for nogle år siden.
– De blev sat ud i et område de ikke kendte, og hvor det var svært for dem at finde føde, siger han.
Nu er egernene veletableret i de nye omgivelser, og kan finde deres egen føde, derfor er der ingen grund til at bruge foderkasserne længere. Så flere års kontrol af egernene er endelig forbi.
Truet af de røde gener
Se Instagramreel: https://www.instagram.com/reel/C6bep5rNTOJ/?igsh=YW85M2x3aWhxZWRs
Det sorte egern har i mange år været truet af det røde egerns dominerende gener. Når de to egern parer sig med hinanden, vil deres kuld med høj sandsynlighed blive rødt.
Derfor startede Danmarks Naturfredningsforeningen ’Projekt Sort Egern’, efter initiativ fra lokalkomiteen på Langeland, hvor Claus Dalskov på daværende tidspunkt sad i bestyrelsen. Han har beskæftiget sig med projektet siden ideen opstod tilbage i 2006.
Efter flere års research og undersøgelser af forskellige egern indsamlede man sorte egern fra Sydfyn, og isolerede dem på Langeland i 2011. Langeland havde nemlig ingen egern, og var derfor et oplagt sted at lade bestanden vokse – og hunnerne har netop ynglet i april måned.
Nogle hunner kan få op til to kuld pr. ynglesæson, og yngler allerede igen i august måned. De sorte egern består altså. For nu.
Ifølge Claus Dalskov, er der ingen nuværende planer om at flytte de sorte egern tilbage på Sydfyn.
– Det er et projekt, der skal redde de sorte geners overlevelse, siger han og påpeger, at der stadig er sorte egern på Sydfyn.
– De sorte gener er stadigvæk i omløb i det fynske område. Man kan dog næsten altid se, at der er noget rødt på halen eller fødderne. Der slår de røde gener lidt til igen.
11.000 år gammel
Det sorte egern indvandrede, ifølge Danmarks Naturfredningsforening hjemmeside, til det område vi i dag kender som Danmark, for over 11.000 år siden.
– Jeg havde jo håbet at se dem her ved Tranebær området hvor jeg bor, men det har jeg ikke endnu. Så jeg krydser fingre for, at de kommer, siger Claus Dalskov med forhåbning i stemmen.