Siden 2017 har specialenheden i Odense sørget for, at bandemedlemmer, der ikke aktivt forsøger at komme i arbejde, ikke kan få offentlig forsørgelse. Problemet er, at flere bandemedlemmer har valgt at flytte til en nabokommune, for stadig at kunne modtage ydelser. Derfor indgår Odense og Kerteminde en aftale om at holde øje med borgere, som er en del af specialenheden, hen over de kommunale grænser.
Af Lasse Jensen
Bandemedlemmerne presses mest muligt
Odenses specialenhed sørger for, at bandemedlemmer, som søger offentlig forsørgelse, bliver presset mest muligt til at finde legitimt arbejde. Hvis man ikke ser tilstrækkelige tegn på, at bandemedlemmet forsøger at komme i aktivering, kan man tage deres offentlige forsørgelse.
– Målet er at vi først og fremmest ønsker, at de (bandemedlemmerne) skal komme i job, men når de nu ikke gør det igennem det normale beskæftigelsessystem, så mener vi, at vi skal gøre det så besværligt og ubehageligt som muligt at være en del af beskæftigelsessystemet, og derved ikke modtage offentlig ydelse, fortæller beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt.
Han understreger dog også, at selvom man ikke vil have, at bandemedlemmer skal tage penge fra de offentlige kasser, så koster specialenheden mere, end hvad det ville have kostet at give de kriminelle offentlige forsøgelser.
Kriminelle flytter til nabokommuner
Selvom Odense har haft succes med tiltag og har sørget for, at flere bandemedlemmer ikke længere får offentlige ydelser, har de haft et problem. Flere bandemedlemmer flyttede til nabokommuner, hvor specialenheden ikke længere kunne overvåge dem. Men det skal være slut i Kerteminde. Nu har man nemlig startet et samarbejde med Odense kommune, hvor Kerteminde kan få lov til at købe sig ind i specialstyrken, så man stadig kan fange de kriminelle, som flytter.
– Vi har været tæt på de her borgere i forvejen, men med det her samarbejde kommer vi til at kunne presse dem endnu mere. Vi skal stå sammen om at presse banderne på tværs af kommunegrænser, for det er i vores alles interesse, at de kriminelle netværk bliver holdt nede, siger Kertemindes borgmester Kasper Ejsing Olesen i en pressemeddelelse.
– Med den her aftale sikrer vi, at bandemedlemmer ikke bare kan slippe for myndighedernes søgelys og Specialenhedens intensive aktivering, ved at flytte nogle få kilometer fra Odense til Kerteminde Kommune.
Ser gerne specialenheden på landsplan
Både Christoffer Lilleholt og Kasper Ejsing Olesen ser gerne, at man udvider specialenheden til flere byer eller på landsplan.
– Jeg så gerne, at man fra Christiansborg gør det til et krav, at alle kommuner benytter en indsats som Specialenheden overfor bandemedlemmer. På den måde ville bandemedlemmer ikke kunne undgå presset, lige meget hvor de flytter hen, siger borgmester Kasper Ejsing Olesen.
Specialenheden har været sat i værks siden 2017, og det er altså først nu, at man har haft mulighed for at udvide til andre en anden by.
Specialenheden er dyr, og det kan have noget at sige, når andre kommuner skal overveje, om de vil tage tiltaget på sig. Stadigvæk er Christoffer Lilleholt glad for, at man har kunnet få Kerteminde med i aftalen som en start og understreger at:
– Vi står med åbne arme for at andre kommuner vil være med til at holde styr på de her bandemedlemmer… Vi ser gerne, at man udvider dette tiltag til de 4 største byer.