Af Magnus Petersen
Er du en af de mange fynske blomstergivere, der vil gøre én af sine kære glade, og dermed står og klør sig i hovedet over, hvilken rose du skal stikke næsen i? Så er du ikke alene.
En spritny undersøgelse har gravet dybt i rosenbedet og fundet frem til, hvilken rose der er mest skånsom mod vores klode. Skal vi plukke Fairtrade-roser fra Kenya, der tager en lille jordomrejse med båd og fly, før de lander i vores vase? Eller skal vi holde os til de hjemlige roser fra Holland, der strutter af hollandse hygge?
Den gode nyhed for de blomsterhungrende fynboer er, at den kenyanske rose scorer topkarakterer på energiforbrug, drivhusgasemissioner og påvirkningen af vores ferskvand. Den hollandske rose derimod, kommer ind med en tung energifodaftryk og et pænt udslip af drivhusgasser, hovedsageligt takket være den høje energi, der bruges til at holde drivhusene i fuld flor.
Men frygt ej, kære fynboer! Selvom de kenyanske roser har en lang rejse foran sig, før de rammer din vase, er der en gylden mulighed for at skifte til søtransport og gøre de kenyanske roser endnu grønnere. Som Camilla Erika Lerberg, direktør for Fairtrademærket Danmark, siger: “Ikke alene opnår man et samlet klimaaftryk, der er mindre. Man får også den sociale bundlinje med, når vi giver ordentlige vilkår og priser og bekæmper den ulighed og fattigdom, der er blandt mange af verdens producenter.”
Og selvom de hollandske roser måske virker lidt grønne i hovedet, er der håb forude. Ved at skrue op for energieffektiviteten og skifte til vedvarende energikilder kan de hollandske roser også blomstre i en grønnere fremtid. Men som Lerberg påpeger: “Det er ikke livsnødvendigt for os at købe roser uden for sæson på det danske marked. Men så længe roserne fra Afrika er en millionindustri, som mange tusinde fattige afrikanske familier er afhængige af, kan vi ikke bare fjerne roserne fra markedet med et snuptag. Derfor er det bedste valg at købe roserne på Fairtrade-vilkår”.