Rygning i offentligheden: Det mener danskerne

Seks ud af ti danskere mener at rygning på offentlige steder som gågader, stadioner og legepladser skal forbydes

Foto: Selma Elkadmiri

Af Pil Ellefsen

Er du træt af, at finde cigaretskodder i sandkassen i dine børns børnehave, eller på parkeringspladsen på din arbejdsplads?

Eller bliver du generet af røglugten, mens du spiser udenfor på en restaurant, eller går bag en ryger på gågaden?

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Trygfonden viser at store dele af befolkningen i højere grad mener, at det bør være ulovligt at ryge offentlige steder som gågader, stadioner og legepladser. 

Spørgsmålet, der blev stillet i målingen, var: Skal det forbydes at ryge på steder, hvor mange mennesker er samlet, fx på togstationer, på stadion og på gågader? 

Heraf svarede 63 procent af deltagerne at det enten var et ”ret godt forslag” eller et ”meget godt forslag”. 

Til sammenligning, var resultatet af samme undersøgelse i 2016 noget anderledes. Her svarede kun 48 procent det samme. I begge undersøgelser, er ca. 5000 repræsentativt udvalgte blevet spurgt. 

En af kommunerne, der har gjort legepladser og sportsarealer røgfrie, er Nyborg Kommune. Sundhedskonsulent Thomas Møller Hvidberg udtaler til TV2 Fyn, at det er til de fleste borgeres tilfredshed. 

I samme udtalelse, uddyber han, at næste skridt kan blive røgfri handelsgader. 

– Flere butikker her i byen har netop indført nikotinfri arbejdstid og derfor tror jeg, at der også kan være en åbenhed overfor røgfrie udearealer.