Præster er pressede når påske og pinse og jul står for døren

Tal fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter peger i retning af, at der kommer til at være mangel på præster. I praksis kan det betyde et færre antal gudstjenester i julen, men det har også konsekvenser for den enkelte præst. Arbejdsbelastningen øges nemlig markant ved højtiderne.

De små sogne rammes

Når julen banker på døren, strømmer flere mennesker i kirke. For mange er julegudstjenesten nemlig en fast del af deres juletradition. Men en mulig fremtidig mangel på præster, kan få en betydelig konsekvens for de kirkelige højtider. Risikoen for et lavere antal af gudstjenester over julen, rammer særligt de mindre sogne i yderområderne.

I Middelfart Kirke kan sognepræst Jens Backer Mogensen nikke genkendende til, at der er meget at se til, når juletiden nærmer sig. Dog er denne travlhed ikke kun forbeholdt julen.

Folk tror tit, jeg har ekstremt travlt i julen, men det har vi som kirke også i løbet af året med konfirmander, påske og pinse” fortæller han

Det har ikke kun konsekvenser for den enkelte præst, hvis arbejdsbelastningen øges. Kirkens besøgende kan også komme til at opleve mindre personlig kontakt, hvilket kan mindske følelsen af fællesskab, som for nogen er essensen af at opsøge kirken.

Over tid kan disse faktorer være med til at ændre, hvordan menigheder deltager i kirkelige aktiviteter og påvirke samfundets syn på kirken.

Præster har travlt året rundt, men julen er særlig

I Middelfart Kirke arbejder man tæt sammen med seks af de lokale skoler og flere børnehaver i julesæsonen.

Man har da travlt, for der er både krybbespil, luciaoptog, juletræstænding og julekoncerter,” siger Jens Backer Mogensen.

Juleaftensdag er en dag med mange gøremål for Middelfarts sognepræst.

Jeg har gudstjenester på plejehjem og i kirken. Det har altid været sådan i mine 28 år, og jeg synes, det er smadderhyggeligt.”

Der er bud efter Jens Backer Mogensen: På plejehjem kan der sidde alt mellem 50-100 personer og kirkens maksimum er 1000 besøgende. I Middelfart Kirke er der ikke en eneste ledig plads ved de fire gudstjenester, der afholdes juleaftensdag.

Hvis man ved, at der kommer så mange, gør man sig ekstra umage med sin gudstjeneste,” siger den pligtopfyldende præst.

Trods den kommende travlhed, er Jens Backer Mogensen igen i år klar til at agere samlingspunkt for Middelfarts mange kirkegængere og troende.

Af Isabella Leonora Bech & Karen Bender

Foto: Jakob Backer Schmidt

Kilden til faktaboks: https://llk.dk/wim63k