Leder

Et barn er født i Betlehem og højt fra træets grønne top, halleluja, halleluja. I denne måned går vi På Tværs af Julefreden. Det gør vi ikke for at belyse den klassiske ugebladsglorificerede jul eller den religiøse fejring, som julen også er. Vi gør det, fordi december måned netop er en tid på året hvor danskerne selv går på tværs. I december er det som om, vi kollektivt bestræber os på at finde julefreden midt i al det kaos, som julen også kan være.

På loftet sidder nissen, glade jul, dejlige jul og rotterne de hopper og de danser, og de svinser, og de svanser. Julen er nemlig kompromisernes fest. Men hvad gør vi eksempelvis, når der er mangel på præster og kirken ikke længere har kapacitet til at åbne dørene for alle de, til lejligheden, højtidskristne? Det har vi spurgt en præst om, som samtidig fortæller om det pres, der unægtelig lægges på skuldrene af ham i julemåneden.  

Det er ikke kun præsten, som arbejder i højtiden. På lydsiden kan du i denne uge møde bartenderen Jennifer, som på bodegaen Landgreven i Holbæk holder åben i julen. Det gør hun for at være der for de mennesker, for hvem familie er lig med ham eller hende på den anden side af bardisken. Mød også ergoterapeuten Mia, som flere gange har måtte affinde sig med vagter hen over julen. Begge går de menneskeligt på tværs af privaten for at være der professionelt for andre. Over alt i landet står frivillige på spring i bestræbelserne på at give andre en værdig jul. I denne uge kan du også møde Leila, som bruger sit organisatoriske talent hos foreningen Svovlstikkerne i Næstved.

Det er jul, det er cool. Rør blot ikke ved min gamle jul. Udelukkende overtrukne kontokort. Overflod og fråds med familie og med venner. Samvittigheden klares med en ulandskalender. Aldrig har klima været højere på dagsordenen. Hør vores podcast om juleforbruget og det uundgåelige klimaaftryk, som vi alle er med til at sætte i december måned.

Og netop klimaforandringerne lægger også til grund for ugens kronik. For hvordan finder man julefreden og glæden i ruinerne af oktobers stormflod?

Det kimer nu til julefest – også i de hjem, hvor julen skal gå op i en højre enhed. For de fleste skilsmissefamilier er opbrud i familiekonstellationen det samme som jul på skift hos mor og far. Vi har mødt en familie, som på trods af brud, har valgt en konstruktiv løsning, hvor samværet ikke skal lide under et tabt parforhold, men blomstre i ny kærlig relation. Det samme er tilfældet i et sommerhus på Mols, hvor en ung mand i år har valgt at følge sit hjerte. Han vælger familiejulen fra for at samle sine udenlandske, herboende venner til en juleaften, hvor han går på tværs af traditionerne.

Hos På tværs af, hylder vi i december julefreden og alle de mennesker, som i deres bestræbelser på netop det – freden, går den ekstra mil. Vi håber at du vil lytte og læse med.

Af Andreas Lundvald Nielsen

Lydredigering: Cecilie Ankerdal