INDLAND

OVER HÆKKEN

Fra bil til skrot

I oktober 2019 indleverede familien Winther deres bil hos en lokal automekaniker. Bilen blev indleveret med et ønske om at få lavet en lille fejl på speederen. Dengang forventede de ikke, at de først ville få bilen tilbage igen i februar 2020 med en motor, der lå i bagagerummet og en bil, der aldrig ville kunne køre igen. Her starter en årelang konflikt.

Nynne Smedegaard Jørgensen
1. december 2021

Familien Winther, som bor i Svenstrup, har i to år kæmpet en kamp med en nærliggende automekaniker, der skulle lave deres bil.

– Vi kæmpede i 4 måneder for at få den lavet, for der var hele tiden noget nyt, og han kunne ikke udlevere den, siger Heidi Winther

– Da han endelig går med til, at vi kan hente den, så er det sidst på dagen før lukketid. Han er der ikke selv, det er kun en lærling. Min mand får at vide, at bilen er prøvekørt, og får papirer på at den er køreklar, siger Heidi Winther

Familien Winther betaler regningen på 34.000 kroner fra automekanikeren og glæder sig over endelig at have fået deres bil tilbage.

Konflikten eskalerer
Det viser sig, dog, at bilen ikke er klar. Tværtimod. Bilen er i langt værre stand, end da de indleverede den.

– Da min mand kører væk fra værkstedet, når han ca. 500 meter, da alle lamper i bilen begynder at blinke, og alt begynder at larme og ose, siger Heidi Winther

Familien husker tydeligt den dag. De troede, konflikten var overstået, men den var kun lige begyndt. Pludselig stod de i et bil-helvede.

Bilen blev rullet tilbage til værkstedet, hvor dørene nu var lukket i.

Frustrerede, og skuffede ringede familien til ejeren i håb om at finde en løsning hurtigst muligt, men ejeren var på vej på skiferie.
Familien får besked på at lade bilen stå.
De kan få den lavet, når ejeren kommer hjem, lyder det.

– Nu var alt bare galt, fortæller Heidi Winther

Beløbet vokser
Tiden gik, og frustrationerne blev større.
Når familien kontaktede automekanikeren, fik de samme svar hver gang.
Enten var der noget galt, eller også var de ikke færdige med at reparere på bilen.
Familien Winther valgte derfor at klage til ankenævnet for biler.

Automekanikeren blev ved med at påstå, at bilen ville blive lavet. Derfor nægtede han at udlevere den til familien. Hvis familien ville have deres bil tilbage, krævede automekanikeren, at de betalte yderligere 40.000 kroner for at få bilen lavet. En bil, som allerede var blevet repareret for 34.000 og meldt køreklar af selvsamme mekaniker.

– Bilen var lige blevet vurderet til 70.000, så hvis vi skulle betale det for at få den lavet, så ville det komme til at koste mere end det, den er værd, siger Heidi Winther

Chokket
Gennem ankenævnet skriver familien Winther til automekanikeren i håb om at få deres bil udleveret, og deres penge tilbage. Det viser sig at være sværere end først antaget.

– Han trak alt til det sidste. Han kunne vente 3 rykkere hver gang, før der kom svar, så tiden endte med at blive trukket ud. Ind til sidst, hvor han ikke kunne trække den længere. Vi fik næsten alle pengene tilbage for det vi havde betalt, men i mellemtiden havde han jo så skilt den fuldstændig ad, siger Heidi Winther.

Familien får endelig lov til at hente deres bil, efter måneders debat frem og tilbage mellem dem og automekanikeren.
Et chokerende syn møder dem, da de henter deres bil.

– Han bare været inde og splitte alt ad. Der er fundet ting nede i motoren der er savet over. Motoren ligger i bagagerummet, og vi aner jo ikke om alle delene er der, fortæller Heidi Winther.

Kampen fortsætter
Selvom familien har fået de fleste af deres penge tilbage fra automekanikeren, står de nu med en total smadret bil.

Bilen kan ikke kører. Den skal have en ny motor og mange af delene mangler eller er ødelagt.

– Som familie er det ikke sjovt at blive snydt, for hvad der svarer til 70.000 kroner. Det er rigtig mange penge, når vi pludselig skulle ud at låne til en ny bil og samtidig opmagasinere den gamle, siger Heidi Winther.

I håb om at kunne erstatning for bilen har de kontaktet en advokat. Advokaten mener, at de har store chancer for at vinde sagen, men er sikker på, at de ikke vil kunne få noget ud af at vinde.

– Vi spurgte, hvorfor vi ikke kan få noget ud af det. Til det svarede hun, at fordi han har begæret sig selv, personligt konkurs, så er der ikke noget at komme efter, så i får aldrig de penge at se igen, fortæller Heidi Winther.

Familien Winther står nu i et dilemma. Skal de køre sagen videre og kæmpe for at vinde velvidende, at chancen for at få noget ud af det er minimal, eller skal de give op og komme videre.

– Det her tilfælde er jo ikke et særtilfælde, men vi føler os jo totalt holdt for nar. Vi er ikke mekanikere, vi er bare en familie der står og mangler vores bil rigtig meget, siger Heidi Winther.