3 cidere med dandy i næsen

“Gamle æbler” af Richard Winter. Foto: SMK / Richard Winter / VISDA

Forfriskende frugtdrikke på æbler og pærer har fortrængt druerne på præmiepodiet til de hippeste flasker i København. Cider [ˈsiːðʌ] fungerer både sommer og vinter, og der er ikke noget, der kan prikke hul på det boblende humør, som når uvidende Somersby-kandestøbere besudler den liflige læsker. Derfor giver vi dig tre ægte cidere, du kan brede dig over i dandy december

Af Louise Yasmin Rimkjær

2016 Bøsserup Pigeon 

Stay camp med en demi-sec 2016 Bøsserup Pigeon. De gyldne dråber har en udpræget sødme med en prikkende bitterhed fra de flammerøde Pigeon-æbler, også kendt som juleæbler. Og hvad bedre end at skåle Jesu måned ind med en mousserende æblevin fra den sejerøsk-birkerødske plantage Nagelsbjerg? Ja, jeg ved det ikke. Nagelsbjerg producerer sine fine vine med kig til Champagne, Mosel og Bourgogne og går beyond økologi ved at lade sine træer være usprøjtede, ugødede og ubeskårede – med andre ord er æblevinene vorherres lille naturlige mirakel. 

7,5 % vol., 180 kr. hos nagelsbjergvin.dk  

2019 + 2020 Are You Cerise? 

Decideret Cider mener det seriøst, når de i denne charmerende røde sag har iblandet marcererede Frederiksdal-kirsebær til at akkompagnere vildgærede fynske haveæbler – en perfekt krydsning af syddanske frugter, der taler blidt til dig uden stød. Kirsebærrene og deres skræl ligger med under andengæringen og tilfører en ubærligt skøn rød duft og farve til en rosécider, der er syrlig, aromatisk og gæret i samme stund. Et godt bud, hvis du vil smutte en cider ind på julebordet.  

7,0 % vol., 155 kr. hos ciderrevolution.dk  

2020 The Dandy Walrus  

Da nærværende skribent opdagede denne lyserøde perle fra Lightship Cider, var den svær at udelade, og med kun 140 flasker tappet er denne distingverede herre få forundt. Cideren er en såkaldt pet-nat (pétillant naturel), hvis méthode ancestral rækker længere tilbage i tiden end champagnens, så skriv dig hellere bag øret, at pet-nat er ‘det nye gamle’ inden for cidersfæren. Den usprøjtede eksklusivt hollandske pæresort zwijndrechtse wijnpeer giver vinen en modig, honningpræget høsmag – som en ægte dandy. Nyd den i selskab med James Joyce i det grå dis på din vinteraltan.  

7,0 % vol., fås hos Holm Cider, pris på forespørgsel