I bæredygtighedens tegn: Håndarbejde er det nye sort

Unge har de seneste år anskaffet sig nål og tråd eller et par solide strikkepinde. Bæredygtighed er nemlig kommet på dagsordenen, og her kan håndarbejde spille en stor rolle. Hos Tekstilværkstedet i Odense værner de både om skaberglæden og bæredygtigheden. Intet går til spilde.

Af: Louise Skelmose Esbensen og Frederikke Malling Hansen

Ret, vrang og undertråd. Interessen for håndarbejde er vokset markant blandt unge, hvis man spørger medarbejderne hos Tekstilværkstedet, som er placeret i Kulturmaskinen i Odense.

Flere unge har de seneste år opdaget glæden ved håndarbejde og ikke mindst potentialet i at skabe noget helt unikt. Ifølge Susan Jackson, der arbejder som praktikant på Tekstilværkstedet, er stedet en oplagt mulighed for at mødes med andre, der deler samme glæde.

»Der er mange, der kommer herned og syr og strikker, fordi de er lidt ensomme og søger selskab. Der er noget socialt i det også« fortæller hun.

32-årige Susan Jackson fandt allerede glæden ved at bruge sine hænder i teenageårene, selvom få på samme alder delte hendes interesse. Det gjorde, at hun skilte sig ud fra mængden.

»Jeg har altid godt kunnet lide at være kreativ. Jeg var ikke en af de populære i skolen, og så dyrkede jeg dét at være lidt mærkelig og anderledes i stedet for. Derfor begyndte jeg at sy mit eget tøj«, fortæller hun.

Susan Jacksons glæde ved håndarbejdet fortsatte og fik stor betydning for hendes levevej. Da hun i sin tid skulle vælge uddannelse, faldt valget nemlig på en professionsbachelor i tekstildesign, håndværk og formidling, og i dag bruger hun altså en stor del af sin arbejdstid på Tekstilværkstedet, hvor hun er i selskab med flere, der deler samme passion.

Et bæredygtigt valg

Det er ikke et tilfælde, at håndarbejdet trender i en tid, hvor klima og bæredygtighed står klart i alles bevidsthed. Det lader nemlig til, at nutidens unge har opdaget de gavnlige effekter, som håndarbejdet kan have på vores pressede klima.

»Bedsteforældrene kommer fra en generation, hvor det var anderledes med håndværket, og nu begynder det at blive populært igen. De unge finder interesse i det, og der er meget fokus på bæredygtighed«, fortæller Susan Jackson.

Vi lever i en tid, hvor vi har vænnet os til, at det meste går stærkt. Adskillige brands spytter mindst fire kollektioner ud årligt, som med et hurtigt klik på vores iPhone kan blive leveret lige til vores hoveddør. Håndarbejdets indmarch er derfor en del af nutidens opgør med en kultur, som vi har været vant til i flere år.

»De unge er jo blevet flasket op med klimakrise og bæredygtighed og ser på det på en anden måde end vores forældre og bedsteforældre«, påpeger Susan Jackson.

På Tekstilværkstedet har Susan Jackson også selv skabt sin egen bæredygtige trend, hvor hun bruger aflagte juleduge til at skabe alverdens kreationer. En af hendes ambitioner er, at hun vil lave et juleoutfit til hver dag i december.

Inspirationen startede, da hendes mor forærede hende en gammel juledug, og nu har trenden altså taget om sig. Bukser med julemænd, bluser med guldstjerner og en buksedragt med rensdyr er blot et udpluk af hendes kreationer, og ifølge hende findes der ikke en juledug, som ikke kan bruges til noget nyttigt. Susan Jacksons filosofi er nemlig, at selvom et stykke stof har gamle pletter på sig, kan det sagtens bruges alligevel, hvis bare man tænker sig om og bruger sin kreativitet.

Tekstilværkstedet i Odense er åbent fra mandag til torsdag i tidsrummet 11-22. Så sidder man fast i et kreativt projekt, kan man her få kyndig vejledning og tilmed blive en del af et fællesskab. Der er plads til alle.

Arbejdsstationerne står klar til de kreative besøgende. Foto: Frederikke Malling Hansen