EXPLAINER: Hvad sker der med Twitter?

Det sociale medie Twitter er her, der og alle vegne i medierne for tiden. Men hvorfor er det nu lige, vi taler om Twitter? Og er det sociale medie virkelig i fare for at lukke ned?

(Foto: Anna Regine Bromann)

Af Anna Regine Bromann – Skærmtid: 3 timer og 33 minutter

I løbet af den seneste måneds tid har medierne næsten dagligt bragt historier om Twitter. Det sociale medie, der blev etableret helt tilbage i 2006, er nemlig blevet købt af milliardæren Elon Musk, og det er ikke gået stille for sig.

Du kender måske Elon Musk som verdens rigeste mand, ejeren af elbilselskabet Tesla eller stifteren af rumfartsvirksomheden SpaceX. Nu er han altså også ejer af et af verdens mest indflydelsesrige sociale medier.

Hele historien starter tilbage i april, hvor Elon Musk tilbyder at købe Twitter for 44 milliarder amerikanske dollar. Det svarer til 316 milliarder danske kroner – eller cirka 30 havvindmølleparker på størrelse med Kriegers Flak, Skandinaviens største.

Twitter er ellers hverken det største eller det mest brugte sociale medie. Ifølge selskabets seneste kvartalsrapport har Twitter i gennemsnit 237,8 millioner daglige brugere på verdensplan. I sammenligning havde Facebook 1,97 milliarder daglige brugere i samme periode. Ifølge DR Medieforskning bruger kun ni procent af den danske befolkning Twitter dagligt. Det er langt mindre end de 66 procent, der dagligt bruger Facebook, eller de 32 procent, der bruger Instagram.

Så hvorfor tilbød Musk at købe Twitter for så svimlende en sum?

Mediebranchen og magthavernes foretrukne sociale medie

En af årsagerne er måske, at mange politikere og journalister er rigtig aktive på Twitter. Mange af dem, der bruger Twitter, er altså i høj grad prominente skikkelser i den offentlige debat. Derfor omtales Twitter ofte i medierne, selvom der ikke er særligt mange danskere, der er aktive derinde.

Netop Twitters rolle som debatrum har Musk selv fremhævet i flere tweets, hvor han også understreger vigtigheden af, at der er fuld ytringsfrihed for alle:

Og nu kommer vi så til, hvorfor Twitter har været ekstra meget i medierne på det seneste. Elon Musks køb af Twitter blev nemlig endelig gennemført i slutningen af oktober, og Musk indledte sit ejerskab af mediet med både massefyringer og memes, samt selvfølgelig masser af tweets:

Enden på det hele?

Det lod folk sig ikke sige to gange, og Twitter eksploderede i falske parodi-kontoer, kontroversielle takes og halvdårlige jokes. Medierne dækkede begivenhederne intenst, og flere respektable medier blev snydt af falske Twitter-ansatte i kaosset – blandt andet DR, som Journalisten har skrevet om.

Der er dem, der frygter, at de mange fyringer kommer til at få fatale konsekvenser for Twitter, fordi der simpelthen ikke længere skulle være ansatte nok til at få det hele til at hænge sammen. Det er dog foreløbigt bare spekulationer.

Så er der dem, der har valgt at forlade Twitter i protest mod Elon Musks tilgang til det sociale medie. Det er svært at sige, hvor mange der har gjort det, men blandt andet har tidligere folketingsmedlem og stifter af Alternativet Uffe Elbæk valgt at sige farvel til Twitter til fordel for konkurrenten Mastodon.

Kun tiden kan vise, hvordan Elon Musks ejerskab af Twitter vil forme platformen. Foreløbig virker det, som det plejer – endnu.