Strik er slut med at være en bedstemorsyssel. Unge strikker derudaf, og årsagen skal findes i de mange coronanedlukninger, hvor mere fritid betød mere tid med strikkepindene. Og ikke nok med, at du selv kan skabe smukke sweaters og lækre sokker. Hobbyen er ifølge en ekspert også god for dit hoved.
Af Katrine Grau
Garnnøgler, strikkepinde og hjemmelavede sweatere.
På gulvet i Ester Krøgholts lejlighed står en fletkurv som et andet overflødighedshorn.
Her ligger der garnnøgler i alverdens farver. Der er både nye nøgler, der skal blive til nye projekter, og der er overskydende, ensomme nøgler fra tidligere projekter, der sammen skal blive til nye.
Kurven har sin faste plads ved siden af en velourgrøn sofa. Et sted, hvor mange masker er slået op, og mange pinde er strikket. Hun har et nyt projekt på pindene, og hun smiler, da jeg spørger ind til hobbyens begyndelse.
– Strik har lidt været et gennemgående tema i hele mit liv, fortæller hun.
For det hele begyndte hjemme hos Ester Krøgholts farmor.
– Hun kunne strikke et par sokker på en time. Det har jeg altid været meget fascineret af, siger Ester Krøgholt. Hun er iført hjemmestrikket vest og hjemmesyet nederdel.
Fascinationen udviklede sig til fingerstrik af farmors restegarn og senere et mislykket halstørklæde på kæmpepinde. Først i gymnasiet genfandt hun glæden for håndværket, da veninderne i klassen strikkede løs.
Med et smil på læben tænker hun tilbage på sweateren, der blev hendes første projekt. Opskriften var til rutinerede strikkere. Og det skulle tage næsten to år, før den blev færdig.
– Det er den grimmeste sweater, jeg nogensinde har lavet. Den var syv numre for stor og for lille i skuldrene, griner hun.
Men på trods af den mislykkede sweater blev hun ved.
Bedstemorsyssel? Nej!
Ester Krøgholt er langt fra den eneste, der har grebet strikkepindene. Coronapandemiens nedlukninger betød mere fritid, hjemmestrik eksploderede og flere virksomheder mærkede et øget salg af garn.
En tendens, som Mette Albæk kan nikke genkendende til. Hun er uddannet inden for håndværkspsykologi og udbyder kurser, workshops og foredrag om strik og håndarbejde som sundhedsfremme. Og ifølge hende er det især unge kvinder, der er hoppet med på strikkebølgen.
– Det der med, at strik kun er en bedstemorsyssel, det er forsvundet, siger Mette Albæk.
Ester Krøgholts interesse for strik blev vækket, allerede da hun var barn, men hun fortæller, at det især var under de mange coronanedlukninger, at hun fik tiden til at dyrke sin hobby. Først dér blev hun rigtig dygtig.
En anden grund til strikkebegejstringen skal ifølge Mette Albæk findes hos strikkestjernen Mette Wendelboe Okkels, der står bag virksomheden PetiteKnit. Hun har skabt opskrifter og designs, der både er flotte og nemme at gå til. Og i skrivende stund har PetiteKnits Instagram-profil 706.000 følgere.
Strikkeriet kan ende ud i alt fra farvestrålende vinteraccessories til lækre cashmere-sweaters, men ifølge Mette Albæk medfølger også en række mentale fordele ved et håndværk som strik.
– Når man arbejder kreativt, så sker der nogle processer inde i hjernen. Man frigør belønningshormoner som serotonin og dopamin, fortæller hun.
For Ester Krøgholt er de kreative stunder med strikketøjet i hånden en pause i hverdagen:
– Jeg er enormt god til at give mig selv tid til at være kreativ i hverdagen, fordi jeg ved, hvor godt det er for mit hoved.
Drop karkludene – strik en sweater
Håndarbejdsbølgen og de evige omgange af ret- og vrangmasker kan måske virke uoverskuelig, for hvor skal man begynde?
– Find noget hyggeligt omkring det, start din egen strikkeklub, sæt dig med nogle venner. Og ellers er der eddermame mange YouTube-videoer efterhånden, siger Ester Krøgholt om at komme i gang med pindene.
Når man spørger Mette Albæk, hvad hendes bedste råd er til den uerfarne og uprøvede strikker, så er svaret klart:
– Lad være med at strikke 10 karklude i et eller andet dødssygt, stift bomuldsgarn på pind tre som det første, siger hun med et grin.
– Strik i stedet en nem, fed sweater med enkle teknikker.