Single Rock Café er et fællesskab for voksne mennesker, der lever alene

Single Rock Café er et fællesskab for voksne mennesker, der lever alene

foto: martine cournoyer (pexels.com)

Hver fredag året rundt mødes en gruppe singler 45+ på enten Storms pakhus eller Ryans pub i Odense til fredagscafé med ligesindede. Her er hygge og socialt samvær mere vigtigt end at finde en date.

Ryans Irish pub i Odense lægger lokaler til Single Rock Café’s fredagsbar, hvor voksne singler hygger sig over velskænkede pints. foto: Katja Eggert

Af Katja Eggert

En blæsende fredag eftermiddag i november går jeg i de julepyntede gader midt i Odense med kurs mod den irske pub Ryans, som i en del år har haft adresse på Fisketorvet.

Indenfor er der hyggelig belysning og en lang bar med talrige ølmærker i fustagerne. Her skænkes de mørke Guinness og Kilkennys øl langsomt op, og snakken går livligt.

Som gift kvinde føles det lidt som at betræde forbudt område, da jeg med lav stemme spørger efter singleklubben, og den engelsktalende bartender med et smil viser mig hen til billardsalonen, hvor de har plads hver fredag.

Ved et langbord sidder 20-25 mænd og kvinder i, hvad der ligner en balanceret kønsfordeling, og der sludres ivrigt på tværs af bordet.

Fællesskab for singler

For Jette Mouritzen er Single Rock Club et sted, hvor hun kan møde andre, der også er alene, og et godt supplement til vennekredsen, hvor mange er par. foto: Katja Eggert

Jeg bydes varmt velkommen af Jette Mouritzen, som er med i klubbens bestyrelse og on/off aktivt medlem siden 2009. Hun fortæller, at Single Rock Café afholder adskillige arrangementer året rundt såsom teaterbesøg, vandringer, biografture og fester ved højtiderne. For eksempel afholdes der nytårsfest på selve aftenen.

Selvom Jette Mouritzen ikke bevidst søger efter en partner blandt de andre medlemmer, mødte hun dog for år tilbage en sød mand i klubben, som hun med det samme klikkede med, og de blev kærester. Forholdet brast dog igen, men i dag taler de stadig sammen, når de mødes i klubben.

Hun har fundet gode veninder i klubben og nyder den mangfoldighed, hun oplever i gruppen af singler. Her behøver hun ikke at føle sig tilovers eller tilfældigt placeret for, at bordplanen kan gå op, som det måske ellers godt kan være tilfældet, hvis hun er ene single til et arrangement:

“Der er mange ting, man som par ikke ved eller tænker over: Når der skal laves bordplan til festen, nå ja, så sætter vi bare hende derned, hun har jo ikke nogen med. Èn single ved et bord med fire par, det er ikke så sjovt”.

For Jette Mouritzen er Single Rock Café altså meget mere end et sted at lede efter en date. Her deler hun måske nærmere de erfaringer, hun har fået andre steder, for eksempel på Tinder, som dog ikke rigtigt var hende. Der oplevede hun blandt andet, at en date så mildt sagt anderledes ud i virkeligheden, end på billedet. Så hun har lagt app’en på hylden og håber nu på at møde en potentiel partner i det virkelige liv i stedet:

“Jeg er meget social og et familiemenneske, så jeg vil rigtig gerne finde én at leve sammen med”.

Samvær med ligesindede

Tommy Stans er aktivt medlem af singleklubben
og sørger som singleguide også for, at nye medlemmer bliver indlemmet i fællesskabet.
Tommy Holm er aktivt medlem af singleklubben og sørger som singleguide også for, at nye medlemmer bliver indlemmet i fællesskabet.
Foto: Katja Eggert

Et andet sted ved det lange bord sidder Tommy Holm, som har været on/off medlem af klubben siden 2002. I denne omgang har han været med siden 2020, hvor han blev single. Udover at han deltager i de forskellige arrangementer, fungerer Tommy Holm også som singleguide, når der kommer nye medlemmer til. I den funktion sørger han for, at den nye bliver taget godt imod, da det kan være overvældende at træde ind i et fællesskab, hvor de fleste kender hinanden, og man ikke selv kender et øje.

For Tommy Holm er det at komme i singleklubben ensbetydende med socialt samvær og ren hygge, og som Jette Mouritzen sætter han også pris på følelsen at være blandt ligesindede:

“Her er vi på lige fod, og vi har en rigtig positiv ånd i klubben. Og så er vi mere eller mindre festaber alle sammen”.

Tommy Holm har dog ikke altid været single. Faktisk endte en bytur engang med, at han mødte en kvinde, som han senere blev gift med. Desværre døde hun efter syv års ægteskab, fortæller han med bevægelse i stemmen. Troen på en ny kærlighed har han dog endnu, selvom han erkender, at det kan være en udfordring at gå på kompromis, når man er vant til at bestemme alting selv:

“Jo længere tid man er single, jo sværere kan det være at indordne sig”.

For Tommy Holm, Jette Mouritzen og alle de andre glade singler er aftenen først lige begyndt. Efter denne Fredags café på Ryans skal de nemlig videre ud i byen for at spise sammen og spille pool. Allerede to dage senere er der fælles vandretur i Svanninge bakker. Selv går jeg ud i vintermørket og styrer direkte hjem til tosomheden og finalen i Vild med dans.

Single Rock Café
Klubben i Odense er del af en landsdækkende netværksforening, som har eksisteret siden 2001, og har til formål at skabe sociale relationer for  singler 45+  i en afslappet og uformel atmosfære. Udover fredagscafé og fester arrangerer foreningen forskellige aktiviteter, som bowling, pool og foredrag. Det koster 300 kroner om året at være medlem, og du kan læse mere om foreningen her:
https://www.singlerockodense.dk/index.php/medlemsskab.html