Stemmer der skaber forandring

(Fotoet er AI-generet af: Mathias Risager)

Af: Mathias Risager – 17. nov. 2024

Er du til film noir fra 1940’erne? Så findes der nok en podcast, der analyserer noir-film i kronologisk rækkefølge. Er du optaget af magnetsøgning i danske vådområder, findes der en reportagepodcast, der undersøger dette fænomen. Uanset hvilke interesser du har, så er chancen for at der eksisterer en podcast, der er skræddersyet til dine interesser stor. Udbuddet er uendelig, og forklaringen er ganske simpel.
Ejer du en mikrofon, et lydkort og en nogenlunde stabil internetforbindelse kan du producere en podcast om dine dybeste interesser nemt. Men der findes også podcasts med det formål at ændre noget. At give en stemme til de mennesker, der ofte er underrepæsenteret i medierne.
Det er podcasts som Minopolet, der er produceret af Mino Danmark. En organisation, der arbejder for at styrke minoriteters plads i samfundet.

– Alle vores podcasts er født, fordi nogen har noget på hjerte. Det er der vi kan tage de sårbare emner op. Vi holder mange talks, men det foregår på en scene, foran mange mennekser. Podcast er personligt, men sikre en grad af anonymitet, hvor vi kan beskytte vores deltagere, fortæller Direktør for Mino Danmark, David Spence

Mino Danmark ønsker at udgive podcasttilbud, der fortæller historier fra og til de danskere, der har oplevet at være fremmed i eget land.
De minoritetsdanskere, der husker en barndom, præget af langt alvorligere minder end fodbold, frikvatere og fællesskaber.
Det er historier fra indvandrere, hvis liv ofte har været præget af sorg, sult og smerte. De har været tvunget til at forlade deres hjem, til fordel for et meget anderledes samfund.

En podcast for minoriteter, af minoriteter

Historier, som mediet Heartbeats også ønsker at være talerør for.

-Fatimah Gabriella kom til os med ideen.
Perkologivar allerede på plads. Det var præcis sådan noget som Heatbeats gerne vil lave, forklarer redaktionschef på Heartbeats, Cecilie Wortzinger.

Perkologi sætter fokus på, at have oplevet et land der har virket fuldstændig fremmed.
Allerede i første afsnit, opdager podcastværten Fatimah Gabriella og gæst Mohammed Yusuf hvordan de delte den samme ”barnlige” benovelse over rulletrapperne i Kastrup Lufthavn, da de ankom med deres familier i starten af 90’erne.
Et minde, der bliver gennemgående for dem begge i ungdomsårene. Rulletrapperne kommer til at være det første, mere eller mindre, surealistiske billede i mødet med ”det nye land”. En forundelige verden, der på nogle punkter, bliver ved med at være fremmed i årene efter. Perkologi er fyldt med historier, der til tider tvinger denne skribent, til at forholde sig til sit land udefra.

Perkologikunne kun lade sig gøre på grund af Fatimahs netværk og baggrund. Det er også derfor vi fik både Sivas og Abdullah Hassan til at deltage. Det ville ikke kunne lade sig gøre, hvis det var en hvid produceragtig-type der havde ringet, afslutter Cecilie Wortzinger.

Perkologi kan høres, der hvor du hører dine podcasts.