Sandhedens time er kommet for de journaliststuderende

Beslutningen om praktikpladsen skal tages. Foto: Rasmus Ove

Dagen, hvor hundredvis af journaliststuderende får svar på deres kommende praktikplads, er kommet. Ugevis af salgstaler igennem hjemmesider, videoer og samtaler vil nu blive vejet og målt af mediehusene, som skal afgøre om det perfekte match er fundet.

Af Rasmus Ove & Oliver Rosted Hyldebrandt

Den første onsdag i maj er udover sirenetestdag, også kendt som ”Panikdag” for landets journaliststuderende. Flere års undervisning, opgaver og eksamener har ledt op til denne dag, hvor de studerende finder ud af, hvilket praktiksted de skal arbejde i løbet af 5. og 6. semester.

Flere af de studerende har allerede lavet forhåndsaftale med deres praktiksted, og fremtiden er derfor på plads. Størstedelen får dog svar kl.13:30 digitalt, hvor de enten skal acceptere eventuelle tilbud, eller skal ud at søge igen hos de steder, der endnu ikke har fået besat deres praktikpladser.

Panikken og nervøsiteten spreder sig derfor blandt hundredvis af journaliststuderende i dag, som uagtet resultatet skal fejre to ugers “helvede”, er overstået.

Journalisternes Squid Game

Iben Berner er journaliststuderende på Syddansk Universitet, og er en af de mange, der får afklaring på næste års praktikplads i dag. Hun har specielt været presset over at det er hendes venner, som hun har været oppe imod.

– Jeg synes, at det hårdeste ved det hele er, at ens konkurrenter også er ens bedste veninder, fortæller hun og fortsætter:

– Det der med at skulle være glad på hinandens vegne, men at man også selv har været presset over det.

Hun var samlet med flere af sine medstuderende, hvor øl, breezer og champagne var købt ind til at fejre, at det hele snart ville være overstået. Til et af praktikarrangementerne fik flere af selskabets gæster en sammenligning, som de fleste Netflix-brugere kan relatere til.

– Der var en af stederne, hvor de sagde, “Velkommen til journalisternes Squid Game”, og det er jo rigtigt, for man er oppe imod sine venner. Det er så ubehageligt.

Den ambivalente slutning

Da klokken slår 13:30, tikker tilbuddene ind, og Iben ender med at tage den aftale, som hun havde lavet på forhånd, frem for at satse på andre tilbud.

– Nu har jeg sagt ja til en praktikplads, og det er lidt ambivalent, for jeg havde også sat næsen op efter andre steder, selvom jeg vidste, at de er svære at komme ind på, fortæller hun, og fortsætter:

– Men jeg er glad for den plads, som jeg har fået – og det er fucking lækkert.

Fejring af fire praktikpladser. Foto: Rasmus Ove