Efter to måneder uden regn: Danmark er nu et af de tørreste steder i Europa

På en måned er tørkeindekset steget fra 3,0 (lav risiko for tørke) til 9,4 (høj risiko for tørke). Ifølge DMI skyldes den forhøjede risiko for tørke en rekordtør og solrig marts kombineret med en nedbørsfattig april. Det er en farlig cocktail, der øger risikoen for brandfare.

Kilde: DMI

Af Claudia Mazur & William Frid Røn

Er din græsplæne også blevet mere gul at se på?

Det er der ikke noget at sige til. Vejret har nemlig ikke budt på meget regn de seneste to måneder. Det kan ses på DMI´s tørkeindeks, som går fra 1 (ingen risiko) til 10 (høj risiko). På en måned er tørkeindekset gået fra 3,0 til 9,4 i gennemsnit på landsplan. Værst står det til i København, Rødovre og Frederiksberg, der har et tørkeindeks på 10.

Det har gjort Danmark til et af de tørreste steder i Europa. Det er usædvanligt, at tørkeindekset er så højt så tidligt på året. DMI peger på to årsager.

– Den rekordtørre og rekordsolrige marts satte gang i udtørring af jorden meget tidligere end normalt. April har nedbørmæssigt kun været ganske lidt tørrere end normalt, men til gengæld faldt nedbøren primært i de første 10 dage af måneden. De seneste 20 dage har der stort set været tørt og solen har skinnet rigtigt meget, skriver Mikael Scharling, klimatolog hos DMI.

Tørke øger brandfare

Den forhøjede risiko for tørke giver gunstige vilkår for naturbrande. Derfor skal man som haveejer og flittig bruger af naturen holde særligt øje med brandfareindekset, der bliver udgivet af DMI. Inden næste weekend forventes det, at indekset stiger fra moderat til høj risiko for brandfare.

Det er endnu usikkert, hvornår regnen kommer tilbage.