Slut med billige dåseøl … Måske er det ikke så skidt endda

Af Kristian Engelbrecht Nielsen

Muligheden for at handle øl og sodavand ind over grænsen uden pant-afgift kan snart blive stoppet. Det skyldes en ny lov, der er blevet vedtaget af EU-parlamentet, som et initiativ for mere miljøvenlig emballage.

Fra 2029 vil alle flasker og dåser i EU fremover kræve pant-afgift for at mindske mængden af dåser, som ender i naturen. Foto: Kristian Engelbrecht Nielsen.

Onsdag blev den såkaldte emballageforordning vedtaget af EU-parlamentet, som vil sikre en række miljøvenlige tiltag i forhold til emballage. Heriblandt kræver loven, at der opkræves pant på alle dåser og flasker i EU fra 2029. Dette betyder, at det snart er slut med grænsehandel af pantfrie drikkevarer i Tyskland.

Dette kan have stor gavn for danske forretninger, som ellers har lidt tab af tyske forretninger, som kan eksportere flasker og dåser uden pant og dermed til en lavere pris.

“Det kan selvfølgelig have positive forbehold på de danske forretninger. Det vil være til gavnligt, da konkurrencen mellem dem og tyske forretninger bliver mindsket. Det er dog for tidligt at sige præcis, hvordan det vil foregå”, forklarer Jens Ladefoged Mortensen, lektor på Københavns Universitet.

Også når det kommer til miljøet, kan den nye lov have stor betydning for mængden af dåser, der ender i den danske natur.

Den årlige affaldsindsamling af Danmarks Naturfredningsforening fandt i 2021 15.500 dåser i naturen i blot syd- og sønderjyske kommuner. 56% af dåserne fundet i naturen på landsplan var uden pant. Mange af disse dåser ender også i vores skraldespande, hvor de forbrændes med det andet affald, frem for at blive genanvendt.  Dette kan have markante forbehold for naturmiljøet, ifølge Thomas Fischer, direktør for the Circular Economy Department at Deutsche Umwelthilfe.

“I Danmark vokser mængderne af tyske dåser, og dåserne bliver i naturen i mange år. På indersiden er de beklædt med plastik, og de er malet på ydersiden. Det betyder, at skadelige stoffer bliver frigivet til miljøet.” Loven træder først i kraft i 2029, så de billige drikkevarer i Tyskland vil fortsat være pantfrie i et stykke tid endnu.