Virksomheden Grøn Fokus ansætter og fastholder tidligere langtidsledige med skånebehov: finder arbejdsopgaver, der passer til den enkelte

Gennem dialog, opgaverotation og handicapkompenserende ordninger forebygger virksomheden nedslidning og sygedage – det har betydet, at flere medarbejdere i dag er ansat på højere timeantal, end da de startede.

Rikke Gryberg med medarbejderne Jan og Michael (Foto: Skribenten)

I engrosvirksomheden Grøn Fokus har man de sidste 10 år samarbejdet med Slagelse Kommune om at hjælpe lokale langtidsledige ind på arbejdsmarkedet. Gennem partnerskabsaftaler tilbyder virksomheden praktikforløb til personer med psykiske og fysiske udfordringer, hvor de indgår i driften i det omfang, de kan. Flere praktikanter er gennem deres forløb blevet opkvalificeret til at kunne varetage andre opgaver som ansatte i virksomheden. 

Tænker i opgaver i stedet for stillinger 

Når Key Account Manager, Rikke Gryberg har en potentiel medarbejder til samtale, prøver hun at møde dem i øjenhøjde og ”ikke være en kasse, der stiller sig ovenpå andre mennesker”. 

I stedet spørger hun dem, hvad de har lyst til at prøve af, og hvad de trives i, for at finde en arbejdsopgave, der matcher den pågældende person. 

Hvis man ser på det som, hvilken fugl har vi med at gøre? Har vi en ørn? Har vi en papegøje? Hvor kunne du passe ind? Det er jo også meget fint, når det kommer til mennesker med diagnoser at finde ud af, hvor ser du dig selv?

Plads til at være sig selv 

Virksomheden har i dag syv medarbejdere ansat med skånehensyn på overenskomst. Deres timeantal varierer fra person til person alt efter, hvad den enkelte kan rumme. I praktikforløbet har de gennem opgaverotation prøvet kræfter med forskellige funktioner i driften. På den måde kan man som praktikant og medarbejder finde ud af, hvad man kan lide, og der er altid mulighed for at bede om en anden opgave. Der er også medarbejdere som egentlig ikke har lyst til at være sociale. Der er fx en, der trives bedst med at gøre rent alene. 

”Han har det fulde overblik over, hvordan der skal se ud. Og hvis I bare lader mig passe det hele, så kommer jeg op til min pause, når jeg skal. Og så er det godt for ham”, fortæller Rikke Gryberg. 

Screening og tillidsarbejde

Den personlige screening er det vigtigste redskab i virksomhedens succes med at hjælpe medarbejdere med særlige behov i arbejde. De fleste har en PTSD fra systemet og er angste, når de kommer ud for at møde Rikke Gryberg og hendes kolleger. De regner med, at virksomheden bare vil have noget ud af dem. Det er i virkeligheden tillidsarbejde, fortæller hun. 

Det handler om at få tilliden tilbage til arbejdsmarkedet, hvilket kan være enormt svært, når man har oplevet, at man ikke bliver set og hørt. 

”Vi har jo rigtig mange borgere som virkelig gerne vil, selvom de er udfordrede. Den der følelse af at være nederst i hierarkiet, når man egentlig har så meget, man gerne vil. Og der synes jeg, at vi prøver på at screene de rigtige folk hertil.”

En del af Rikke Grybergs screeningarbejde går også ud på at lytte til om dem, der sidder overfor hende, egentlig har lyst til at starte op hos Grøn Fokus. Når der kommer en ind, der ikke kan se sig selv i nogen af de arbejdsopgaver, de kan tilbyde, så anbefaler hun dem og jobkonsulenten at gå videre til noget, der passer bedre. 

50 % af dem, Grøn Fokus har til samtale, starter i praktikforløb hos virksomheden og flere har fået en ansættelse efterfølgende.

Cecilie Miehe Ankerdal