Nye tal viser en imponerende stigning på 17% af installerede industrirobotter i Danmark. Meget tyder på, at Odense har en stor indflydelse på statistikkerne.
Der har aldrig været flere robotter i Danmark end der er i dag. Ifølge International Federation of Robotics (IFR) blev der i 2022 installeret 1361 industrirobotter, hvilket er en ny dansk rekord. Det svarer til en imponerende stigning på 17% alene fra året før.
Når man snakker om den voksende robotindustri i landet, kan man ikke undgå at rette blikket mod udviklingen i Odense.
”Robotindustrien har vokset helt vildt. Hvis vi går 10-15 år tilbage, var den nærmest ingenting,” siger Henrik Gorden Petersen, Professor og Sektionsleder for SDU Robotics.
Robotindustrien er vigtig for hele Danmark, men Odense har markeret sig på at gerne vil være Silicon Valley for robotindustrien, og har egentlig lykkes rigtig godt med det”
Michael Nielsen, Formand for DIRA (Dansk Robot Netværk)
Er Odense robotindustriens Silicon Valley?
Morten Larsen, som arbejder i Silicon Valley hos Innovation Centre Denmark, forklarer, at ”Silicon Valley er en klasse for sig, og en helt anden skala end noget vi har i Europa, men indenfor robotteknologi, synes jeg, Odense og Danmark har skabt sig en stærk position, som en af de absolut stærkeste klynger.”
Ifølge en årlig rapport fra Odense Robotics, er der 524 robotvirksomheder i Danmark, hvor knap 40% af dem er baseret på Fyn. Derudover huser Fyn 211 arbejdspladser, der arbejder med robotteknologi.
”Jeg vil sige, at omdrejningspunktet har jo meget været SDU og det, der sker med robotforskningen og undervisningen derude,” tilføjer Michael Nielsen.
SDU Robotics forskning fokuserer på teknologier til kollaborative robotter, bioinspireret robotteknologi, anvendt AI, droneteknologi og Industri 4.0.
Fremtiden ser lovende ud
”Vi har i Danmark lavet nogle rigtig innovative løsninger. Det synes jeg, at man kan fornemme, når man kommer ud i verden, at de kigger på, hvad sker der i Danmark og Odense som robothovedstad,” siger Michael Nielsen.
Man vurderer, at vi kun har udnyttet et encifrede procent af det potentiale der er i markedet for kollaborative robotter. Så der er rigtig meget at komme efter”
Henrik Gorden Petersen
”Potentialet er kæmpestort,” bekræfter Michael Nielsen.