Millionløft skal hjælpe detailhandel 

Taget af Bjørn Jensen

Af Bjørn Etone Broni Jensen

Et nyt udvalg skal fordele 140 millioner kroner til pressede bymidter. Butiksejer i Assens håber, at det kan styrke lokalsamfundet.

“Jeg er glad for at være butiksejer i Assens, men der kan godt være nogle døde måneder”, siger Dorte Thiesen, der ejer butikken Hyggeli i Assens.

Mandag morgen annoncerede erhvervsminister Morten Bødskov (S) og minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) et millionløft til pressede bymidter i Danmark. 

Pengene kommer fra EU’s regionalfond, og skal uddeles af et udvalg bestående af kommunalpolitikere.

Dejligt med flere penge 

Støtten er tiltænkt små og mellemstore byer med 4000 til 20.000 indbyggere, hvor detailhandlen er presset. I Assens Kommune er det kun Assens by, som hører ind under intervallet.  

Assens borgmester, Søren Steen Andersen (V), fortæller at man tidligere har fået en lignende støtte. Her blev pengene brugt til at forbedre bybilledet.

“Vi har faktisk lavet sådan en lille boardwalk-facilitet, med nogle bænker hen over sådan et lille område, hvor der samler sig overfladevand, når det regner kraftigt”, fremhæver Assens borgmester Søren Steen Andersen 

Muligheder for transport

Udover en attraktiv infrastruktur, kan mulighederne for bedre transport til Assens forhåbentligt skabe en stigning i detailhandlen i kommunen. Det håber Dorte Thiesen i hvert fald. 

“Men det der med at det var nemmere at komme hertil, og der var flere offentlige transportmidler, og sådan noget der taxa, det har vi heller ikke noget af. Sådan noget kunne også være godt”, siger Hyggelis butiksejer. 

Der er allerede en masse, som tager fra Odense til Assens for at shoppe, da muligheden for at finde ledig parkering er større.  

Dorthe Thiesen, som driver en livsstilsbutik til daglig, tænker at det vil give et boost til hendes butik, hvis kunderne nemmere kan kigge forbi. 

“Jeg har jo mange meget voksne kunder, hvor der er mange af sådan nogle kvinder der. De vil da have det nemmere lige hoppe ind her og sige hej”, siger Dorthe Thiesen.

Assens infrastruktur

Selvom Assens Kommune ikke har taget stilling til, om de søger støtte, så forestiller de at penge kan bruges til en forbedring af infrastrukturen.

“Og så er det jo rigtig dejligt, når der også er en pulje, på et beløb, som man kan gøre sin bykerne mere attraktiv med”, siger Assens borgmester

Søren Steen Andersen mener, at et fokus på infrastrukturen vil skabe nyt liv for Assens by. 

“Det gør det attraktivt at opholde sig der, som turist, familie, skoleelev, kunderne til butikkerne”, afslutter Søren Steen Andersen af.