I skovens dybe, stille ro: ”Det holder den øverste etage i gang”

Forskere fra SDU har undersøgt, hvilke effekter ophold i naturen har på mennesker. Resultatet viser, at naturen har en positiv indflydelse på den fysiske og psykiske sundhed.

Betina Volter fortæller fra sin kajak på Lillebælt at det især er naturoplevelserne, der trækker i hende. (Foto: Bjørn Brylle Petersen)

Af Bjørn Brylle Petersen

Kajakmakkerne Kirsten Gramstrup og Betina Volter er ofte på vandet sammen i farvandet omkring Hindsgavl Dyrehave. “Det er mindfullness” forklarer Betina Volter og supplerer med at “Det holder den øverste etage i gang”. Det bekræfter et nyt studie foretaget af forskere fra SDU under Friluftsrådet i samarbejde med 10 fokuskommuner.
Deltagerne i projektet Sund i Naturen vurderer at aktiviteter i naturen har positiv indflydelse på deres fysiske og psykiske sundhed, skriver Friluftsrådet

Inspirerer sine elever

Marianne Westermann er lærer, og guider eleverne på Billeshave Efterskole til dagens orienteringsløb i og omkring Hindsgavl Dyrehave. Omgivelserne bliver flittigt brugt af efterskolens elever. “Vi kører mountainbike, roer kajak, står på paddleboard, løber O-løb, svømmer, laver mad over bål”.

Løbeskoene lukker aldrig”

Marianne Westermann
Marianne Westerlund med nogle af eleverne på Adventure-linjen til dagens orienteringsløb. (Foto: Bjørn Brylle Petersen)

Der går 147 elever på Billeshave Efterskole og 27 af dem går på Adventure-linjen. Marianne Westerlund fortæller om en af sine elever, der er skiftet til Adventure-linjen fra en anden af skolens linjefag, hvor indholdet er mere stillesiddende arbejde. Marianne Westermann forsøger også selv at være så aktiv muligt i sin fritid. Hun løber, kører på mountainbike og, er aktiv på vandet. – Vi har alle muligheder lige uden for døren og løbeskoene lukker aldrig – påpeger Marianne Westerlund.

Vi skal have fingrene i jorden, for at forstå den”

På Naturcenter Hindsgavl slår Naturvejleder Rikke Vesterlund sine folder, og viser begejstret sin arbejdsplads og omgivelserne frem. Hun forklarer om, hvilke positive påvirkninger naturen har for os og, at ophold i naturen sænker blodtrykket og pulsen og gør os gladere.

”Brug naturen, så forstår du den bedre, det er hele vores mantra herude” fortæller Rikke Vesterlund, der opfordrer unge som ældre til at komme ud i naturen og få fingrene i jorden for bedre at forstå den.